Boomhut bouwen en bouwtekening nodig? Klik hier!

door | oktober 6, 2016

Boomhut bouwenEen boomhut bouwen is een aardige klus maar het zal de moeite lonen. Namelijk zijn er kinderen en soms ook volwassenen die dol op zijn op avontuur. Met een boomhut is dit goed te realiseren. Bovendien heeft een boomhut iets magisch. Hij prikkelt de kinderfantasie en brengt liefde bij voor de natuur.

Bouwen van een boomhut is een serieuze zaak en het moet vooral veilig uitgevoerd worden. Hierbij is het van belang om de juiste boom of bomen uit te kiezen, goede afspraken maken met de buren en het gemeentehuis en zorgen voor een geschikte bouwtekening.

Maar met een goede voorbereiding en een beetje handigheid heb je straks je eigen boomhut in je tuin staan.

Op deze pagina vind je alle nodige informatie erover hoe je een boomhut bouwt en kan je  hier een bouwtekening downloaden, die je gratis kunt uitproberen.

Klussen doe je met plezier en de resultaat is om van te genieten!

Een boomhut bouwen is een redelijk omvangrijk bouwproject. Daarom is het belangrijk dat je weet waar je mee bezig bent. Met een beetje ervaring en eventueel een maatje met wie je het samen kunt aanpakken maakt de klus vlotter.

Het beste is om de wanden van de boomhut op de grond te maken en vervolgens aan de gemonteerde vloer in de boom bevestigen. Hiermee zorg je ervoor dat je niet continue op een verhoging moet werken.

Houd een goede bouwtekening bij de hand want hier voorkom je mee dat er fouten ontstaan en hout wordt verspild! Wat weer extra tijd en geld zou kosten. Ook een stevige constructie en een goede bevestiging is lastig uitvoerbaar zonder de bouwtekening.

Aandachtspunten voor de voorbereiding!

 • Kies de juiste boom uit, die gezond en strek genoeg is voor een boomhut. De boom moet gezond, niet te jong of zwak zijn en ook niet te oud. Beuk, eiken, esdoorn en spar met een robuuste stam en sterke, dikke takken zijn hier een uitstekende keuze voor.
 • Misschien heb je ook nog toestemming nodig van de buren en/of een vergunning aanvragen bij het Gemeentehuis? Om lastige problemen voor te zijn, bespreek dit onderwerp voordat je begint met het uitvoeren van je plan.
 • Vraag even na bij je verzekeringsmaatschappij dat de eventuele schade, veroorzaakt door je boomhut is gedekt bij je verzekering.
 • Het is ook erg belangrijk om te kiezen voor de juiste materiaal. Bij Hout kopen zie je een samenvatting over houtsoorten en eigenschappen. Bijvoorbeeld steigerhout is hier een uitstekende keuze.
 • Gebruik RVS schroeven en spijkers, die roesten niet!
 • Lees hier over de nodige gereedschappen>>
 • Kies de bouwtekening uit die bij je plan en bij de boom of bomen past. Je kunt ook een bouwtekening aanpassen als je maar rekening houdt met de verhoudingen van de maten.

boomhut bouwen

Welke ondersteuning kan je gebruiken om een boomhut te bouwen?

Er zijn grofweg drie manieren oom een boomhut in de boom te houden. Je kunt de boomhut ophangen, ondersteunen of vastschroeven aan de boom.

 1. Bij het ophangen van de hut gebruik je de zweefmethode, waarbij met de hulp van touwen, kettingen of kabels wordt de boomhut op de sterke en hoge takken bevestigd. Deze manier kan je toepassen bij een kleine en lichte boomhut.
 2. Als je kiest voor een boomhut op palen, dan ondersteun je de constructie. Dichtbij de boom moet je de palen in de grond graven en laat je ook ruimte over rond de boom heen. Met deze manier belast je de boom niet en die kan vrij bewegen en groeien.
 3. Vastschroeven van draagbalken in de boom is de meest gebruikte en meest schadelijke manier om een boomhut te bouwen.

Extra maatregelen voor de veiligheid

 • Een boomhut bouw je hoog in de boom maar toch niet te hoog. Omdat de grootste gevaar is om te vallen, houd de hut in de hoogte tussen anderhalf en tweeënhalve meter.
 • Zorg voor een stevige hekwerk rondom de platvorm die hoog genoeg is dat de kinderen er niet uit kunnen vallen.
 • Plaats een zachte ondergrond, bijvoorbeeld gras, onder de boomhut dat de ernst van een valpartij wordt beperkt.

Boomhut bouwen – bouwtekening downloaden!

Boomhut bouwen

Klik hier voor een gratis bouwtekening als voorbeeld!

Deze bouwtekening is afkomstig uit de bouwtekeningen pakket van Fred Schouten. Hij is al vele jaren ervaren houtbewerker en hij heeft al 10.000 bouwtekeningen gemaakt. Dit zijn o.a. bouwtekeningen voor meubels: bedden, kasten, tafels, stoelen, banken, tv meubels, bureaus, etc.

Voor grotere projecten zitten er in dit pakket bouwtekeningen voor tuinhuis, schuur, blokhut, speelhuisje, boomhut, schutting, overkapping, carport…

Heb je huisdieren? Maak dan een kippenhok, konijnenhok of een hondenhok.

Dit is allemaal mogelijk met de bouwtekeningen pakket van Fred Schouten.

Een echte aanrader…

Boomhut bouwen Dit bouwtekeningen pakket is een echte aanrader voor iedereen die van klussen houdt.

Ben je een beginnende of een gevorderde doe-het-zelf-er? Met deze bouwtekeningen kan iedereen uit de voeten, omdat er zitten werktekeningen in van verschillende niveaus.

Jij hebt dus geen vooropleiding of specifieke kennis nodig om de beschrijvingen op te kunnen volgen. Met de juiste bouwtekening weet jij altijd wat je nodig heb en waar je naar toe moet werken. Zo bespaar je veel tijd, energie en geld.

Bij de bestelling van Freds bouwtekeningen krijg je ook gratis, levenslange support. Dat houdt in dat je Fred altijd om advies kunt vragen als je met je project niet uit komt.

Een boomhut maak je niet zomaar, dus maak gebruik van de fantastische verzameling van Fred Schouten ook als je een boomhut wilt bouwen.

Om meer informatie te krijgen en je bouwproject succesvol af te ronden, bezoek eerst de website van Fred Schouten. Klik hier>>

 

 

Freds bouwtekeningen Banner-320-50

 

Ik wens je veel plezier en een mooie resultaat toe!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *