Een brug maken over je vijver of over de sloot voor een echte klusproject.

door | juni 25, 2017

brug maken Een brug maken is geen alledaagste gebeurtenis. Het komt namelijk niet vaak voor dat je een brug nodig hebt. Maar als je bijvoorbeeld een vijver midden in je tuin of een sloot voor je voordeur hebt dan heeft een brug niet alleen maar een sierlijke effect maar ook een praktische voordeel. Want als je naar de andere kant wilt komen en een sloot zich voor je huis  bevindt, dan heb je ook definitief geen andere keuze. Als je twijfelt of je de brug laat maken of zelf aan de slag gaat, dan kan je maar beter even verder lezen. Ook als je al een besluit hebt genomen om zelf een brug te maken vind je hier de nodige steun voor deze project.

Voor een brug kan je verschillende materialen gebruiken. Maar op deze pagina zal je informatie vinden over een brug maken van hout.

Wanneer kan je zelf een brug maken?

Dit  hangt ook grotendeels van af wat jij wilt. Om een grote boomstam over een slotje te hevelen kan vrijwel iedereen die ervoor de kracht heeft. Maar een echte fatsoenlijke brug neer te zetten is vakwerk. Wil je een zo simpel mogelijke loopbrug puur voor de functionaliteit of wil je er eentje die helemaal tot de puntjes is uitgewerkt. Zoals een romantische brug met een boog en bijzondere sierlijke effecten? Het is allemaal mogelijk met een bouwtekening, als je ervoor genoeg tijd, werk en wat geld investeert. Je kunt het zo gedetailleerd maken als je het maar wilt.

Om een mooie verbinding te kunnen maken over het water in de vorm van een houten brug, heb je al wat ervaring nodig met houtbewerken. Omdat een brug veilig moet zijn, kan het ook nog eens een lastige klus worden.  Het is niet aan te raden voor een beginnende houtbewerker om gelijk met een brug aan de slag te gaan. Namelijk een brug is een project waarbij je nauwkeurig moet werken en je moet voor een goede en sterke constructie zorgen. Zo voorkom je dat je brug ineens in het water valt.

Maar als je eenmaal succesvol een brug hebt gemaakt dan kan je jezelf een ervaren houtbewerker noemen!

Wat zijn de voordelen van een houten brug?

brug maken Een houten brug is de mooiste en meest natuurlijke oplossing om naar de overkant van het water te komen. Hout is ook een natuurproduct en hiermee is het dus de meest milieuvriendelijke manier om er een brug van te maken.

De grootste voordeel van hout is toch de grote bewerkbaarheid. Namelijk kan je hout in elk ontwerp makkelijk toepassen. Een houten brug is mooier in vergelijking met alternatieve materialen.

Met de geschikte houtsoort en goede dek delen zorg je ervoor dat je brug in elk weertype veilig begaanbaar is en lang meegaat. Je moet zonder moeite over de brug kunnen lopen ook als het regent of vriest. Dus de wegdek moet in ieder geval een ruwe oppervlakte krijgen.

Waar moet je rekening mee houden?

Ten eerste is het erg belangrijk hoe duurzaam en vooral hoe duur je het wilt maken? Als je een lange termijn visie hebt dan kies je ongetwijfeld voor hardhout. Dit is meestal duur hout maar het gaat ook niet gauw rotten. Geïmpregneerd hout is  niet aan te raden. Hier vind je een overzicht van houtsoorten>>

De meest zwakke punt van een brug is in het midden. Als je dit wilt versterken dan kan je het liefst palen in de grond slaan en je brug ondersteunen. De beste is de palen minimaal 1 meter in de grond slaan onder het water.

De regels over plaatsten en onderhouden van bruggen over tertiaire wateroppervlakten.

Voor de duidelijkheid even een uitleg over tertiaire wateren. Dit zijn wateren met lokaal belang die niet gerekend worden tot de primaire en secundaire waterkeringen zoals bijvoorbeeld een slootje.

In het algemeen is het niet mogelijk om een brug te plaatsten zonder vergunning behalve als er rekening wordt gehouden met de voorschriften. Hieronder vind je een samenvatting van deze regels om richtlijnen te geven wat wel en wat niet mag. Heb je vragen dan kan je altijd contact opnemen met de kantoor.

  • De belangrijkste regel van deze voorschrift is dat de brug de doorstroming van het water niet of nauwelijks mag beïnvloeden.
  • Daarnaast moet drijvend vuil regelmatig verwijdert worden.
  • Eventuele beschadigingen direct moeten gerepareerd worden en de brug in goede staat moet onderhouden.
  • Minimaal 10 meter afstand houden van andere bruggen en kunstwerken.
  • Tussen de hoogwaterpeil en de onderkant van de brug moet er ten minste 30 cm zijn.

De exacte regels vind hier: https://www.hdsr.nl/@4376/brug-plaatsen/

De bouwtekening is de hulp bij de klus.

brug maken

Een houten brug maken  gaat  niet zomaar vanzelf want een beetje hulp is altijd welkom. Een hele geschikte hulp hierbij is een goede bouwtekening. Werken met een bouwtekening kan je zo maar 20 tot 30 uur winst opleveren. Dat komt omdat je minder snel fouten maakt dan zonder een bouwtekening zou doen.

Voor professionele bouwtekeningen kan je het beste bij Fred Schouten zijn. Hij is al vele jaren een ervaren houtbewerker en hij heeft tot  nu toe 10.000 bouwtekeningen gemaakt. Zijn bouwtekeningen zijn van goede kwaliteit en geleverd met duidelijke beschrijvingen. Zo weet je namelijk altijd precies wat je nodig hebt en waar je naar toe moet werken.

Om te ervaren hoe deze bouwtekeningen in elkaar zitten kan je hier gratis een bouwtekening downloaden en direct gebruiken>>

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *