Hoe kan je een goed vogelhuisje maken?

door | augustus 20, 2018

vogelhuisje makenEen vogelhuisje maken is een eenvoudige klus en kan iedereen doen die er maar zin in heeft. ook als je nog nooit een spijker in de muur hebt geslagen zul je hier je eerste werkstuk met succes behalen. Het is dus een aanrader voor een beginnende doe-het-zelf-er.

Dit is ook een heel dankbare klus waarmee je veel kunt helpen voor de vogels die vooral in de winter erg moeilijk hebben met overleven. Ze kunnen namelijk bij jou in de tuin onderdak en eventueel voedsel vinden als je die bij het vogelhuisje gaat ophangen. Als beloning voor de goede zorg zullen ze een nestje maken in het vogelhuisje zodra de ergste kou afneemt.

Ben je op zoek naar een goede bouwtekening voor een vogelhuisje of een nestkast? Dan ben je op deze pagina op de juiste adres.

Een goed vogelhuisje maken

Het is verstandig om eerst stil bij te staan waar de vogels echt iets aan hebben en wat jou bedoelingen zijn. Je kunt natuurlijk ook een vogelhuisje in een boom hangen bij jou in de tuin, die niet echt bedoelt is voor vogels en voldoet alleen maar aan decoratie voorwaarden.

In dit geval kan je beter geen opening aan het huisje maken want zo kunnen vogels er geen nestje in maken. Als er een vliegopening in het huisje plaats vindt dan kan je ervan uit gaan dat die vroeg of laat ook bewoners zult krijgen met alle overlast eromheen, zoals geluid overlast en uitwerpselen.

Wil je een vogelhuisje om juist meer vogels in je tuin te lokken? Dan moet je rekening houden met de behoefte van deze dieren.

Je kunt het vogelhuisje de beste in het najaar ophangen. Zo kunnen ze wennen aan hun nieuwe plek die bescherming biedt in de koude wintermaanden. Voorkom in ieder geval dat het huisje te veel gaat slingeren of zou eraf kunnen waaien!

Bovendien moet je de vogelhuis open kunnen maken om eens in het jaar schoon te maken.

Wat heb ik nodig?

Om een vogelhuisje te maken heb je niet veel materiaal nodig. Je kunt zelfs de resterende of gebruikt hout benutten voor deze klus. Maar het hout moet niet te dun zijn. Planken vanaf een dikte van 1,5 cm zijn de meet geschikt.

De meest geschikte houtsoorten zijn de houtsoorten die de weeromstandigheden goed kunnen verdragen, zoals eiken, beuken of watervast multiplex. Om de houtrot tegen te gaan kan je je vogelhuisje in mooie opvallende kleuren verven. Dit trek ook de aandacht van de vogels om in jou tuin een nestje te maken.

Een vogelhuisje kun je ook in verschillende maten maken. De minimale lengte voor de achterwand zijn 28 cm, en voor de zijwanden 22 cm. Dit huisje is groot genoeg voor een pimpelmees.

Het dakje moet uitsteken boven de wanden en schuin aflopen. Dit is belangrijk want dan blijft er geen regenwater op het dak liggen.

De vliegopening op de voorplank is minimaal 3 cm doorsnee. hier help je de kleine meesjes mee. Maar voor grotere vogels zoals kauw heb je een vliegopening van 15 cm nodig. Plaats ook een stokje onder de aanvliegopening!

Doe er een goed sluitende en stevig aangezette bodem aan de onderkant.

Om dit allemaal aan elkaar zetten en een goede houtverbinding maken zul je spijkers, schroeven en houtlijm nodig hebben.

Voor bescherming van het hout en een mooie kleur geven aan je werkstuk, heb je verf nodig die niet giftig is voor de vogels!

vogelhuis

Gereedschappen gebruiken

Je hebt natuurlijk ook gereedschappen nodig om de planken op de juiste maat te zagen. Hiervoor moet je een handzaag of een cirkelzaag in huis hebben.

Om houtverbindingen te kunnen aanleggen en gaten boren gaat niet zonder deskundige hulpmiddelen. Hier heb je een boormachine, schroevendraaier en hamer nodig.

Met een gatenzaag of speedboor in de gewenste diameter kan je de ronde gat maken aan de voorplank.

Voor het precieze werk gebruik je een rolmaat, die zorg je ervoor dat de maten kloppen. Dit is erg belangrijk want zo krijg je het huisje goed afsluitend tegen regen en wind.

Ten slotte is het ook zo fijn als alles een beetje fijn geschuurd of gevijld kan worden. Dit is geeft een mooier resultaat en is makkelijker om te verven. Gebruik hiervoor een vijl of schuurpapier.

Een vogelhuisje plaatsen

Waar je het vogelhuisje gaat plaatsen is erg belangrijk in verband met bereikbaarheid van de vogels. Ze moeten natuurlijk durven om zo dichtbij mensen te komen en nestelen. Maar ook wat roofdieren betreft is goed om erover na te denken.

Vooral als je katten hebt die ook regelmatig de tuin in lopen moet je ervoor zorgen dat ze niet bij het vogelhuisje kunnen. Een goede manier om je kat uit de boom te houden is dat je gaas om de boom heen plaatst.

Hang het huisje ook niet naast een drukke terras maar iets verderop waar het rustig is en de vogels dan zich veilig voelen. Een beschutte plek tegen regen en wind heeft de voorkeur. De invliegopening kan het beste op het noordoosten zijn gericht. Maar let op dat een plek die vol in de zon staat is veel te warm dus een schaduwplek is meer geschikt.

Wil je meerdere vogelhuisjes plaatsen voor verschillende vogels dan moet je er rekening mee houden dat de meeste vogelsoorten willen niet te dichtbij elkaar nestelen. Dezelfde soorten vogels hebben behoefte aan meer ruimte dus houd er dan ongeveer 10 meter afstand tussen de huisjes.

De huisjes van  verschillende kleine meessoorten kunnen met 3 meter afstand van elkaar hangen. Maar de vogelhuisjes van koloniebroeders kunnen naast elkaar hangen omdat ze graag in groepen leven.  Dit zijn bijvoorbeeld de zwaluwen, mussen en spreeuwen.

De ophanghoogte is afhankelijk van de diverse soorten vogels die hier gebruik van zullen maken. Maar de minimale ophanghoogte is 2 meter. Voor spreeuwen kan je het vogelhuisje maximum tot 5 meter hoogte ophangen.

vogelhuisje plaatsen

Afmetingen voor de vliegopening

De vliegopening moet natuurlijk groot genoeg zijn dat de vogels zonder veel moeite te doen erin en eruit kunnen vliegen. Maar het moet ook niet te groot zijn want dan zullen andere, grote soorten vogels de kleine vogels wegjagen en ook de roofvogels makkelijk binnen kunnen komen.

De ideale afmetingen vind je hier per soorten vogels:

28mm vliegopening is geschikt voor de kleine pimpelmeesjes

30mm is voor de kuifmeesjes

32mm vliegopening zal voldoen aan meerdere soorten, zoals koolmees, boomklever, ringmus en bonte vliegenvanger.

35mm is geschikt voor de huismusjes

45mm is voor de spreeuwen en

50mm vliegopening is goed genoeg voor de grote, bonte specht.

Het is vanzelfsprekend dat het niet alleen de vliegopening maar ook het vogelhuisje groter gemaakt moet worden bij de grotere vogelsoorten.

Maak een vogelhuisje met de hulp van een bouwtekening!

butten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *