Hout kopen is de belangrijkste element voor elke houtbewerker. Welke houtsoort heb je nodig voor je project en waar kan je die kopen?
Om de juiste houtsoort uit te kiezen moet je eerst weten wat je precies wilt maken en waar je het wilt neerzetten. Bij hout bewerken moet je rekening houden met de omstandigheden waar jou werkstuk, bijvoorbeeld de meubel mee te maken krijgt.
Voor de slaapkamer of woonkamer kan je makkelijk goedkopere hout uitkiezen zoals Grenen en MDF. Voor vochtige ruimtes, zoals badkamer kan je beter hardhout of multiplex kopen.
Wil je een tafel of een hoekbank maken voor in je tuin? Let wel op dat temperatuur wisselingen, regen en zon hebben een bijtende effecten op het materiaal.
Op deze pagina lees je over houtsoorten, eigenschappen en toepassingen in het doe-het-zelf sector.
Hout kopen bij de lokale bouwmarkt!
Voordat je met houtbewerken begint heb je materialen nodig, die je kunt halen bij de bouwmarkt. Wat voor project je ook gaat kiezen met de Formido of Gamma ben je voordelig uit. Ze hebben een ruime keuze van vurenhout planken, balken en vloerdelen. Verder vind je hier ook andere materialen zoals hardhout, MDF en steigerhout.
Een van de grote voordeel van deze bouwmarkten is dat je alles vanuit thuis kan bestellen voor je bouwproject. Je hebt zelf de mogelijkheid om te kiezen dat je dit wilt laten bezorgen of het zelf ophaalt.
Ook vind je hier ruime assortiment voor hout beits, verf of olie.
Hout soorten en eigenschappen
Voor het hout kopen is het handig als je een overzicht hebt van de verschillende houtsoorten en waar je die voor kunt gebruiken.
Tegenwoordig gaat men steeds meer de klemtoon zetten om milieubewuster te leven en duurzaamheid krijgt meer prioriteit. Om de juiste houtsoort te kiezen en eventueel het hout te behandelen kan je de levensduur van je meubels of andere onderwerpen vergroten.
Bij hout kopen moet je met veel dingen rekening houden. Voor hout bewerken kunnen wij de massieve houtsoorten verdelen in twee groepen: naaldhout en loofhout.
Loofhout is afkomstig van bomen met bladeren en die zijn overal ter wereld te vinden ook in tropische gebieden. Omdat loofbomen langzamer groeien wordt het hout duurzamer en steviger van structuur. Het hout van loofbomen noemen we hardhout.
Dit betekend niet dat hardhout soorten altijd “hard” zijn. Bijvoorbeeld Linde, Populier en Wilg leveren heel zacht hout maar horen bij de categorie hardhout. De hardheid van het hout is afhankelijk van de boomsoorten. Sommige hardhout soorten zijn erg duur en moeilijker om te bewerken. Schuren en verven is ook anders bij hardhout dan bij zachte houtsoorten.
Naaldhout komt van bomen met naalden in een plaats van bladeren, zoals: Grenen, Vuren, Taxus, Lariks en Douglas. Naaldhout is zacht, goedkoper en makkelijk om te bewerken maar minder duurzaam. Naaldbomen zijn te vinden in koudere gebieden en die groeien sneller dan loofbomen, waardoor het hout zacht blijft.
Als je meubels wilt maken, bijvoorbeeld een mooie tafel of kast, heb je de keuze om massief hout ( zachthout of hardhout) of plaatmateriaal, zoals MDF of Multiplex te nemen.
Massief hout is een flexibel inzetbaar materiaal.
Je kunt het makkelijker buigen, draaien en bewerken. Verwen is niet nodig. Je kan het mooi in olie zetten. De nadeel van massief hout is dat sommige erg duur zijn. Als het niet goed in elkaar gezet is kan het hout krimpen en zwellen. Onder massief hout verstaan wij puur hout hoe dat in de natuur voorkomt tegenover plaatmateriaal die gelijmd is.
In tegenstelling met massief hout is plaatmateriaal een goedkope oplossing.
Hier kom je ook verschillende kwaliteit klassen tegen. Sommigen plaatmateriaal is geschikt voor vochtige klimaat. De grote voordeel van plaatmateriaal is dat je er grote oppervlakten mee kan bedekken en het trekt minder snel krom dan massief hout. Plaatmateriaal dient geverfd worden.
Hardhout
Hardhout is goede kwaliteit hout en heel duurzaam. Voor hardhout moet je vaak speciale gereedschap gebruiken en die moet bijvoorbeeld voorgeboord worden. Om hardhout te bewerken kan je beter elektrische machines gebruiken, bijvoorbeeld een accuboormachine. Voor zagen heb je een cirkelzaag of een kettingzaag nodig. Wil je toch een handzaag gebruiken dan is het aan te raden om een zaag met kort op elkaar staande tanden te nemen.
Hardhout soorten gematigde klimaat
- Beuken is hard en heeft een witachtig tot lichtbruin kleur. Dit hout laat zich prima buigen en het splintert niet. Het is geschikt om meubels en interieurs mee te maken.
- Eiken is sterk en hard en een van de meest bekende houtsoorten. Het heeft een geelbruin tot donkerbruine kleur. Over het algemeen is dit soort goed te bewerken met de hand en ook machinaal. Eikenhout valt ook goed te lijmen. Afwerken kan je met beits, lak of andere manieren. Toepassingen: meubelen, kozijnen, deuren, vloeren.
- Esdoorn heeft een fine nerf en die is zeek bruikbaar voor meubels maken. Ook in de keuken voor lepels en andere keukenvoorwerpen wordt deze houtsoort gebruikt. Het is goed bestand tegen slijtage en heeft een mooie lichte kleur.
- Berken is van wit tot lichtbruin van kleur en heeft een fijne nerf en rechte draad. Het hout droogt snel en dit voorkomt schimmelvormingen. Het is eenvoudig om te zagen en schaven en goed om te buigen en lijmen. Toepassingen: meubelen en betimmeringen.
- Essen heeft een kleur van wit tot geelachtig of licht bruin. Het heeft grove nerf en van recht tot golvende structuur. Het is goed te bewerken met de hand of machinaal. Toepassingen zijn meubels, sportartikelen of stelen van gereedschappen.
- Notenhout is een zeer exclusieve houtsoort met fijne nerf en mooie vlamtekening. Het geeft de meubels een warme en elegante uitstraling met zijn donkerbruine kleur en glad oppervlak. Afgewerkt met olie en was krijgen de meubels gemaakt van notenhout een schitterende zachte glans. Deze houtsoort is gemakkelijk te bewerken.
- Kersenhout heeft een decoratieve geelbruine, later roodbruine kleur. De hardheid van dit hout varieert sterk. Het heeft een fine nerf en laat zich met alle gereedschap goed bewerken. Het wordt gebruikt voor meubels, fineer, en draaiwerk.
Hardhout soorten tropische klimaat
- Teak hout is kostbaar en geschikt voor vele toepassingen. Door de hoge vochtbestendigheid wordt vaak toegepast bij tuinmeubelen. Helaas is dit houtsoort afkomstig uit gebieden van politieke onrust waar bosbeheer niet zo goed wordt nageleefd.
- Mahonie hout kleurt van zalmroze tot roodbruin. Het is een fraai matig sterke houtsoort. Het wordt gebruikt voor kwaliteitsmeubelen in formele klassieke stijl.
Zachthout
Zachthout kan minder goed tegen vocht dan hardhout. Behandelen met verf vergroot je de duurzaamheid van Grenen, vuurhout en steigerhout. De voordeel van zachthout is dat het laat zich makkelijk bewerken met handgereedschap. Als je nog weinig ervaring hebt met meubels maken, kan je bij het hout kopen beter een zachthout soort kiezen.
Zachthout soorten
- Grenen is een veel gebruikte houtsoort in Nederland en heeft lichtbruine kleur. Het is makkelijk met de hand te bewerken en is geschikt om binnen en buiten het huis toe te passen. Bijvoorbeeld voor ramen, deuren, speeltoestellen, meubels…
- Vurenhout is de meest gebruikte houtsoort van ons land. De kleur van vuren hout is bleek tot witachtig geel. Het is goedkoop en makkelijk om te verwen, lakken, impregneren of beitsen. Het is nodig ook om te behandelen omdat vuren hout kan slecht tegen vocht. Toepassingen voor binnen timmerwerk.
- Steigerhout is een speciaal soort vurenhout. Het is afkomstig van de Douglas of van de Lariks bomen. De laatste jaren worden steigerhout planken van bouwindustrie hergebruikt om meubels van te maken. Steigerhout is sterk, duurzaam en heeft een rustieke uitstraling. Nieuwe en gebruikte steigerhout planken zijn geschikt om te bewerken voor verschillende projecten.
Bouwtekeningen voor klussers
Voor hout kopen is het verstandig om de juiste bouwtekening uit te kiezen.
De bovenste bouwtekeningen zijn afkomstig van de bouwtekeningen pakket van Fred Schouten. Dit is een pakket van 10.000 bouwtekeningen die zijn overzichtelijk en van goede kwaliteit. Ben je een ervaren klusser of wil je met je eerste project beginnen? Met de bouwtekeningen pakket van Fred kan iedereen makkelijk uit de voeten. Omdat in deze verzameling vind je bouwtekeningen in verschillende niveaus, zo kan je zelf ervaring op doen en groeien in het vak. Ook voor materialen aanschaffen en hout kopen volg de bouwtekening stap voor stap.
10.000 bouwtekeningen? Heb ik zo veel nodig?
10.000 bouwtekeningen bij elkaar zijn wel erg veel en je zou je kunnen afvragen of je dit ooit allemaal nodig hebt? Maar de voordeel hiervan is dat je altijd genoeg keuze hebt om aan je nodige tekening te komen voor je volgende project. Wat je ook wilt maken van hout, is de kans heel groot dat de nodige bouwtekening hier tussen staat.
Stel je voor dat je nieuwe meubels zou willen, bijvoorbeeld een bed, tafel, stoel, bureau, bank, kast of buitenkeuken?
Buiten genieten van de lente en de warme zomerdagen kan je met een tuinhuisje, speelhuisje, blokhut, boomhut, carport, overkapping, schutting, kliko-ombouw… zo veel gezelliger maken.
Ook voor liefhebbers van huisdieren zijn er genoeg projecten te vinden in de pakket van Fred. Maak dan eens een geschikte kippenhok, konijnenhok of hondenhok zelf voor je dieren!
Zo zie je weer dat er bijna alles is mogelijk wat je maar kan bedenken met de hulp van Fred Schouten.
Wil je meer weten over de bouwtekeningen van Fred Schouten? Bezoek zijn website. Klik snel hier>>
Ik wens je veel plezier met klussen en met je zelf gemaakte producten!