De 7 onmisbare schilder tips

7 onmisbare schilder tipsHier vind je de 7 onmisbare schilder tips die je maar beter kan weten voordat je nog een kwast aanraakt. Het hout behandelen doen we niet alleen om de materiaal te beschermen maar ook een mooi kleurtje te geven waardoor het beter bij de stijl van de interieur past.

De voordeel is hierbij dat als je bij de juiste temperatuur aan de slag gaat op een plek die hiervoor geschikt is dan heb je veel sneller je klus af en de resultaat zal ook mooier zijn.

Het beste kan je buiten gaan verven of met een raam open. Je moet namelijk ook verse lucht kunnen inademen en de verf droogt beter als er een beetje luchtcirculatie is.

Waarom moet je dit weten? De 7 onmisbare schilder tips!

Stel dat je al weken keihard hebt gewerkt om een nieuwe kledingkast te maken. Dagelijks na je werk zat je te meten, zagen, boren en alles in elkaar te zetten.

Je hebt goed werk verricht en je hebt ook geluk gehad. Omdat de plaatselijke bouwmarkt ging sluiten kon je heel voordelig een mooie houtplanken scoren. Het was opheffingsuitverkoop want ze moesten de winkel sluiten vanwege financiële achterstand. Pech voor hun, maar geluk voor jou.

Jij bent apetrots op je nieuwe kunstwerk en je kunt haast niet wachten dat de kast in de kamer staat en zijn functie inneemt. Wat zal je vrouw blij zijn. Eindelijk een kast erbij waar alles in past. Geen tassen en losse schoenen meer in het hoek van de kamer. Je kunt haast niet meer wachten. Alleen nog maar even snel verven!

Even snel??? Ja jij weet het al. Hier gaat het mis! Lees verder hoe je kunt voorkomen dat kleine fouten grote rampen worden?

Liever afplakken

Als je verschillende kleuren wilt gebruiken bij het verven van je werkstuk of als er bijvoorbeeld al glas in je kast zit dan kan je beter afplaktape gebruiken. Ook de omgeving zoals muur en vloer is makkelijker om voor te voren bedekken dan achteraf de natte of erop gedroogde verf er afhalen.

Het scheelt heel veel tijd en ergernis als je deze kleine voorzorg maatregelen neemt. Bovendien zijn er materialen waar je verf niet of nauwelijks nog los kunt krijgen. Kijk dus altijd goed uit waar de verf onbedoeld terecht kan komen!

Verwijder de afplaktape altijd voordat de verf droog is. Wanneer de verf droog wordt kunnen er scheurtjes in ontstaan tijdens de verwijdering van de tape.

Afplaktape

Voorkom haren in de verf

Het is heel irritant en doet je werk niet goed als voortdurend haren los komen van je kwast tijdens verven.  Stel je voor: je wilt het mooi glanzend krijgen en je moet doorwerken want als de verf begint te drogen dan ben je te laat. En dan blijft je kwast maar te verharen.

Maar wat kan je van te voren doen om dit te voorkomen? Ik zal zeggen: heel veel. Het zal namelijk wat schelen als je goede kwaliteit kwast koopt maar dat is nog niet alles want zelfs deze kwasten laten weleens haartjes los.

Wat echt werkt is dit: Pak je pas gekochte kwast en haal een paar keer door een schuurpapiertje met een korrel van 200 of hoger. Zo krijg je de losse haartjes eruit die tijdens de fabriek proces niet goed zijn gehecht. Bij vaker gebruikte kwasten heb je dit probleem niet of nauwelijks omdat dat zijn al ingewerkte kwasten.

[bol_product_links block_id=”bol_5b746c4914d27_selected-products” products=”9200000091781766″ name=”kwast” sub_id=”klussers” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Schroei voorkomen

Soms wil je te snel gaan en dat gaat ten koste van de kwaliteit. Zo zit dat ook met verven. Na de grondverf moet je de kans geven dat de verf weer droog is en dan pas de eerste laag erop zetten.

Na het goed drogen van de eerste laag kan je de tweede dekkende laag erop doen. Als er niet genoeg tijd tussen de verschillende lagen zit, dan zal de tweede laag de eerste opweken. Dit geeft een geschroeid en gerimpeld uiterlijk van de verf.

Het is goed om te weten dat de grondverf sneller droogt dan de eerste verflaag. Let dus goed op dat je niet op een half droge oppervlakte gaat schilderen want dit is heel moeilijk om achteraf nog goed te krijgen.

De onaangename streepjes – cissing

Wanneer de verse verflaag wegtrekt in lange strepen of ontstaan kratertjes dan breekt de paniek uit. Maar in ieder geval is de schrik groot. Want hoe krijg je dan een mooie, egale en glanzende oppervlakte daar waar geen verf te smeren is?

De oorzaak van dit fenomeen is meestal en niet of onvoldoende geschuurde of vervuilde oppervlakte. Het kan ook zijn dat de hout nat is en daarom hecht er geen verf aan.

Om dit te voorkomen moet je eerst het hout goed schuren. Bij grote oneffenheden begin je met een grove schuurpapier en maak je het werk af met een fine schuurpapier. Je kunt ook een schuurmachine gebruiken wat vooral voor grotere oppervlakte makkelijker is.

Na het schuren zorg ervoor dat je de stof goed verwijdert van het hout en dan kan je ontvetten voordat je begint met verven.

Een luchtbel is zo geblazen

Je bent lekker aan het schilderen en dan zie je opeens dat er een belletje ontstaat. Leuk, denk je en dan schilder je er over heen. Maar de luchtbel laat zich niet temmen en na een korte tijd kom die weer terug en zelf op meerdere plaatsen.

De vervelende ervan is dat na een tijd knalt het belletje en er ontstaat een kleine krater op de plaats van de luchtbel. Dat is niet leuk! – denk je. Want hoe moet je nauw het gaatje te dichten?

Het is goed om te weten dat dit gebeurd meestal bij houtsoorten met grove poriën. Dit soort hout is bijvoorbeeld de Meranti. Omdat er lucht zich bevind in de kanaaltjes achter de poriën, bij temperatuur wisseling zet deze lucht uit. Zo wordt er onder een net gezette verflaag opeens een luchtbel geblazen.

Dit kan je voorkomen als je niet direct in de zon gaat zitten schilderen en het geverfde hout uit de zon houdt. Voordat je gaat verven is het raadzaam ook de openstaande poriën van het hout te dichten.

Afbladdering van verf

Afbladdering van de verf

Als jezelf je meubels maakt dan weet je hoeveel tijd en energie je heeft gekost en dus wil je daar ook zo lang mogelijk van kunnen genieten. Daarom is het erg belangrijk dat de verf die je erop smeert goed echt en er geen scheurtjes ontstaan aan de oppervlakte. Hierdoor zie je lelijke plekken die moeilijk te repareren vallen en bovendien als er water bijkomt kan het hout gaan rotten. Dan is het einde al te zien.

Om te voorkomen dat de verf loslaat kan je twee dingen doen:

1- Na het schuren maak het hout goed schoon en zorg voor een goede ontvetting.

2- Gebruik een goede grondverf op de basis van de verf wat je daarna wilt gebruiken. Als je aflakt met een verf van waterbasis, dan moet je ook de grondverf in waterbasis gebruiken. Bij een terpentine afwerking gebruik je ook de terpentine primer. Ga de twee nooit samen gebruiken.

De grondverf zorgt voor de goede hechting tussen de oppervlak en de verf zelf. Het is belangrijk dat die twee goed bij elkaar passen en op elkaar zijn afgestemd.

Het verf droogt niet goed

Je kunt dit probleem krijgen bij te lage temperaturen en/of te hoge luchtvochtigheid. Wanneer er te koud is droogt de verflaag niet of nauwelijks. En dit geldt ook op de hoge luchtvochtigheid. Het meest ideale scenario is bij 20 Celsius en de luchtvochtigheid onder 80%.

Maar ook als je een hele dikke laag verf op de oppervlakte brengt zal je hiermee de drogigngsproces verlengen.

Verf bewaren

Hoe bewaar ik de kwasten en de resterende verf?

De gebruikte kwasten en rollers (voor grote oppervlaktes) hoef je niet weg te gooien. Je kunt ze namelijk hergebruiken als je die maar eerst goed hebt schoonmaakt. Hoe je je kwasten kan schoonmaken is afhankelijk daarvan welke soort verf heb je ermee geverfd.

Als er verf met waterbasis op je kwast zit dan kan je die het beste schoonspoelen met warm water. Doe dit meteen na de verfklus en wacht niet totdat het verf op je kwast droog wordt.

Vanzelfsprekend is dan dat verfrestjes met een basis van terpentine maak je ook schoon met terpentine. Deze kwast kan je ook bewaren in een pot met een laagje terpentine totdat je die weer nodig hebt, bijvoorbeeld voor de tweede laag aan te brengen.

Als je binnen twee dagen verder wilt met verven dan kan je de kwast verpakken in aluminium folie en dan in en plastic zak afplakken. Zo zorg je ervoor dat de kwast niet kan drogen.

De rest van de verf hoef je niet weg te gooien maar kan je minimaal 1 jaar bewaren, mist is goed afgedekt. Zet de verf niet op een warme zonnige plaats maar bewaar die in een koudere, donkere kamer.

Maak je eigen meubels met Freds Bouwtekeningen!