Kippen brengen vreugde in je tuin. Maak het dus kiplekker voor je dieren met de volgende tips!

kippenKippen zijn net als vele andere wezens op de aarde gezelschapsdieren en zijn niet graag alleen. Dus één enkel kip opsluiten in een kooi zal geen happy kip opleveren. Kippen zijn erg nieuwsgierig en ze herkennen hun verzorger al na een paar dagen.

Op zich is kippen houden helemaal geen dure investering en kippen zijn met weinig tevreden. Slakken en wormen uit je moestuin zijn een ware delicatesse voor je kippen. Ze leveren zelf ook hun bijdrage aan je moestuin. De kippenmest bevat stikstof die je kunt verwerken tot compost en  gebruiken voor je moestuintje.

Niet vergeten dat kippen zijn levende wezens die verzorging nodig hebben. Huisdieren nemen kan een impulsieve bevlieging zijn maar de zorg is er wel nodig voor de komende jaren. Op de lange termijn kunnen ook extra kosten ontstaan door  eventuele ziektes.

Als je kippen houdt zal je hier veel plezier van hebben en je moeite wordt beloont met dagelijkse verse eieren.

 

Kippen houden is toch niet moeilijk?

Kippen

Lakenvelder Krielkip

Grote tuin of kleine tuin, het maak niet echt veel uit. Je kunt namelijk kleine soorten kippen nemen, als je maar 2 of 3 hebt is het voor de dieren al voldoende gezelschap. De pluimvee is blij met een stukje grond als die maar lekker rond kunnen scharrelen en zich bezig kunnen houden met zoeken naar een lekker korreltje.

Als je elke dag vers water en wat voer geeft dan kunnen ze in principe hier de hele dag mee door. Bovendien eten ze bijna al het groenafval uit de keuken. Let wel op dat je geen bedorven en beschimmelde voer, fruit of groente geeft.

Zorg wel ervoor dat je het hok en de tuin schoon houdt en ga regelmatig de mest verwijderen. Hier voorkom je mee dat er veel stank en overlast van vliegen en ziektes ontstaan.

Maar voordat je je tuin inricht voor kippen, ga eens na hoe je buren hier over denken. Niet iedereen is blij met een haan die elke ochtend bij zonsopkomst de hele buurt wekt. Van te voren goede afspraken maken levert meer rust en betere oplossingen.

Kippenrassen

kippenJe kunt kippen houden vanwege hun schoonheid, voor de eieren of wil je gewoon een kroelkip? Houd er rekening mee dat sommige kippen, vooral de lichte rassen, kunnen een stukje vliegen. In het algemeen worden kippen houden vanwege de volgende redenen:

  • Legkippen voor de eieren zijn: Barneveld, Sussex en Welsumer. Dit zijn meestal hybride kippen die zijn gefokt voor industriële doeleinden.
  • Vleeskippen zijn om te slachten en ze worden gehouden voor de vleesproductie. Dit zijn o.a.: de Noord Hollandse Blauwe en Poulet de Bresse.
  • Krielkippen zijn sierlijk en zijn geliefd  onder de hobby houders. Deze zijn de dwergvorm van de grote ras. Ze eten minder, wegen minder en ze hebben een kleinere uitvoering van hok, drink en voerbak nodig. Sommige soorten zijn tam en kindvriendelijk, zoals de Chabo, Serama, Hollandse Kriel en de Wyandotte Kriel zijn echte kroelkippen. Vanwege hun kleine maten zijn ook goed te houden als je maar een kleine tuin tot je beschikking hebt. Van de meeste kippensoorten zijn ook krielkippen te verkrijgen.

Door het kiezen van een zeldzame ras of eentje die met uitsterven bedreigd is, help je deze soort te overleven. In dit geval is het wel nodig om een haantje er bij te nemen.

Als je geen hoge verwachtingen hebt, kun je ook bij de kinderboerderij vaak jonge kippen kopen. Dit zijn meestal de gewone legkippen die dagelijks eieren produceren. Of wil je toch echte ras kippen speciaal voor hun specifieke eigenschappen? Het is een kwestie van keuze maken, welke soort bij jou wensen het beste past.

 

kippen

Serama Krielkip

Waaraan moeten kippenhokken voldoen?

kippenGoede kippenhokken beschermen de kippen tegen de roofdieren en de weersomstandigheden. Het kippenhok moet goed afgestemd zijn op het formaat en de ras van de kippen en de grootte van het hok is afhankelijk van het aantal kippen die je wilt houden.

Bij dieren fokken of meerdere hanen houden hebben ze een veel ruimere hok en ren nodig om hanengevecht te voorkomen. Hou er wel rekening mee of de door jou gekozen kippensoort wel of niet kunt vliegen.

Vrijwel alle soorten kippen gaan wanneer het donker wordt op de stok. Het is leuker als ze op verschillende hoogtes kunnen slapen.

In het kippenhok moeten er mogelijkheden zijn om een nestje te kunnen bouwen om de eieren erin te leggen.

Voor handige dierenliefhebbers is er de Kippengids te verkrijgen vol met bouwtekeningen voor kippenhokken. Verder vind je hier informatie die je nodig hebt om kippen te houden en te verzorgen.

Wat eten kippen?

[bol_product_links block_id=”bol_58f4e27889652_selected-products” products=”9200000029241282″ name=”Kippen” sub_id=”Kippen” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″] In feite zijn kippen alleseters naast hun dagelijkse portie granen.

Compleet kippenvoer is de beste voor de kippen met wat extra granen. Hiernaast doen kippengrit die calcium bevat en wat kiezelsteentjes voor verteren van voer goed.

Dagelijks schoon water is erg belangrijk waar je ook wat gezondheidssupplementen kunt toevoegen voor een goede weerstand.

De favoriete bezigheid van kippen is vooral tuin en keukenaval uitzoeken. Lekker op jacht gaan achter de regenwormen en een vette hap slak met wat onkruid mag ook niet onderbreken. Verder lusten ze groente, fruit en de restjes van maaltijden.

Wat ze beter NIET kunnen eten zijn: beschimmeld, bedorven etensrestjes, vlees, vis, kaas, de schillen van banaan en citrusvruchten, pikante en zoute hapjes.

Ziektes en behandelingen

kippenHelaas komt het weleens voor dat een kip ziek wordt. In de eerste instantie kan je veel problemen voorkomen met de vorige tips. Als er toch een ziekte zijn kop op steekt en wil je niet gelijk naar de dierenarts vanwege de hoge kosten, kun je eerst je kip zelf hulp bieden in de volgende gevallen.

  • Kalkpootmijt komt van langdurige modderige en vochtige omgeving. Voorkomen: Zet het kippenhok niet op een plek die altijd of heel vaak in de schaduw staat. Houd het hok schoon en gebruik ontsmettingsmiddelen! Behandelen van de poot van de kip met speciale ontsmettingsmiddelen brengt al vaak verbetering.
  • Diarree is vaak het gevolg van verkeerde voer. Geeft dus geen beschimmelde oud groenvoer, veel brood en gekruide of gezouten gerechten aan je kippen.
  • Luizenplaag kan zich voordoen op twee manieren. De bloedluis verstopt zich in het hok op de zitstokken, wanden en nesten en gaat vooral in de nachten zich volzuigen. Deze luizen zijn meestal in de warme zomermanden actief. De veerluis loopt tussen de veren van de kip. Als er vieze poep op de kont van de kip zit is dit een teken van de aanwezigheid van veerluis. Wassen met warm water met een beetje Dettol erin helpt in dit geval.
  • Verschillende wormen kunnen tot last zijn bij kippen die tot vermagering lijden. Ontwormen help de kippen van de plaag af.

Bij ziektes moet je zorgen voor goede ontsmetting van het hok. Hiervoor is het handig om een flesje Finecto of Biosol thuis te hebben.

Regelmatig controleren op parasieten, eieren oprapen en hun omgeving schoon houden hoort erbij.

Net als alle huisdieren ook kippen houden van een beetje aandacht.