Konijnen houden, verzorgen zo dat je dieren er ook plezier van hebben!

KonijnenKonijnen in je huis halen is een eerlijke overweging waard. Er zijn namelijk een aantal dingen waar je rekening mee moet houden.

De meeste mensen weten ongeveer wat konijnen eten en dat ze schattig eruit zien. Toch zijn sommige rassen niet geschikt als knuffeldier. Wil je meer zekerheid? Dan kan je beter konijntjes bij een fokker halen dan in de dierenwinkel.

Hier worden konijntjes met meer zorg behandeld en komen minder trauma’s voor waardoor de diertjes makkelijker handelbaar zullen zijn. Als je konijnen wilt aanschaffen dan is de eerste vraag: waar heb je behoefte aan? En de tweede vraag volgt logisch hierna: wat heeft het diertje vanuit zijn natuur nodig waar jij moet voldoen?

Om te voorkomen dat er teleurstellingen ontstaan waardoor dieren uiteindelijk worden weggedaan is een verantwoordelijke beslissing altijd belangrijk. Zeker als je nog nooit van tevoren konijnen hebt gehad is het verstandig om je hierover goed te informeren. Dus lees verder…

Konijnen met een karakter

konijnenHet gebeurd heel vaak dat kinderen een konijn krijgen als huisdier, terwijl sommige konijnen rassen zijn helemaal niet geschikt als kameraadje.

Ook de manier van opvoeden zorgt ervoor dat een konijntje min of meer aaibaar is en het zich veilig voelt. Vanaf het begin kan je de meeste konijnen eraan laten wennen dat ze regelmatig opgepakt worden. Met deze manier zullen ze dit later niet als iets ernstigs ervaren.

Omdat konijnen prooidieren zijn kunnen ze raar uit de hoek komen als ze zich bedreigd voelen. Dit kunt verwondingen veroorzaken bij het kind en de “vriendschap” is hiermee al gouw voorbij.

Zelf heb ik er twee schattige dwergjes gehad waarvan het vrouwtje al overleden en het mannetje zit nu alleen in het hok. Dit waren cadeautjes voor mijn kinderen al 8 jaar geleden waar ze zelf weinig mee konden. De konijntjes wilden niet opgepakt worden en renden elke keer weg wat mijn kinderen niet leuk vonden.

Dus ondank de schattige uiterlijk waar kinderen zo blij mee zijn, werd er toen die tijd flink wat gekrabd en gebeten.

Welke rassen zijn vriendelijk en erg gewild om thuis te houden?

Buiten het feit dat er konijnen in alle soorten en maten bestaan en verkrijgbaar zijn, moet je ook rekening houden met onzichtbare eigenschappen die niet gelijk naar voren komen als je een konijn wilt aanschaffen.

Vaak zijn de kleine konijntjes wat onrustiger en springeriger dan de grote rassen. Ze hebben ook een temperamentvol en pittige karakter. De meest vriendelijke en rustige konijnen vind je bij de grote rassen maar sommige kleine konijnensoorten zijn ook erg lief en zachtaardig, zoals:

  • Duitse reus: tussen 6 en 11 kg, in veel verschillende kleuren.
  • Vlaamse Reus: rond de 7 kg of meer, meestal effenkleur, blauw, grijs, zwart, wit of bruin.
  • Franse hangoor: is wat kleiner ongeveer tot 6 kg met veel kleurcombinaties.
  • Groot Lotharingen:5 kg of zwaarder met aftekeningen op een witte vacht.
  • Rex: tussen de 3 en 4 kilo met een fluweelzachte haarstructuur van verschillende kleuren en kleurpatronen.
  • Thrianta: rond de 2 kg in de kleur oranjerood.
  • Nederlandse Dwerg Hangoor: tot 1,5 kg zowel bont als effen kleuren. Ondank zijn dwergfactor zijn dit goedaardige en tamme diertjes.

Ook qua verzorging heeft een langharige dier meer aandacht nodig. Zoals een Angora moet regelmatig geborsteld en geknipt worden.

Belangrijke weetjes voordat je konijnen koopt!

konijnen0Als je konijnen wilt aanschaffen let dan wel op dat het diertje ouder is dan 8 weken. Konijntjes die te vroeg bij de moeder weggehaald zijn kunnen daarna erg ziek worden.

Ook de eerste dagen kan je beter dezelfde voer geven die het konijn ervoor had. Geeft groenvoer en snoepjes pas na twee  weken als het gewend is, omdat de darmen van een konijn kunnen snel in de war raken.

Konijnen zijn sociale dieren dus het beste kan je gelijk twee of meerdere dieren nemen. Waar twee vrouwtjes (voedster) nog goed met elkaar kunnen vinden, zullen twee mannetjes (ram) konijnen al snel elkaar in de haren vliegen. De beste combinatie is eigenlijk een mannetje en een vrouwtje. Om te voorkomen dat je huis of tuin al snel vol met konijntjes zit moet je in dit geval het mannetje laten castreren. Allebei verhelpen is de beste optie als je geen kleintjes wilt hebben.

Ook inentingen tegen gevaarlijke ziektes zijn erg belangrijk. Bij de dierenartsen praktijk worden de konijnen eens in het jaar ingeënt tegen Myxomatose.

Mijn eigen ervaringen met konijnen houden>>

Wil je binnen of bouten konijnen houden?

Wat konijnen betreft kunnen ze zowel binnen als buiten gehouden worden. Echter allebei manieren van konijnen houden eisen de nodige aanpassingen.

Als het konijn binnen loopt dan moet je ervoor zorgen dat er geen losliggende kabels in zijn bereik zijn. De tanden van een konijn blijven in zijn hele leven lang doorgroeien waardoor het de neiging heeft om te knagen. Met deze manier slijten dus de tanden af. De voordeel van een binnen konijn is dat je een echte band met hem kunt opbouwen.

Als je beslist om je dier(en) buiten te plaatsen dan moet je hiermee in de zomermaanden beginnen. Zo krijgen konijnen de kans om een wintervacht te ontwikkelen.

Omdat konijnen goede gravers zijn kan je kippengas op de bodem van de ren plaatsen. Hier voorkom je mee dat ze kunnen ontsnappen. Bovendien moet je opletten dat ze geen giftige planten kunnen eten.

Waar moet een konijnenhok aan voldoen?

konijnenEen geschikte konijnenhok geeft in de winter voldoende beschutting tegen regen en kou. In de zomer kan genoeg schaduw en afkoeling bidden voor je konijnen. Het hok moet ook sterk genoeg zijn tegen roofdieren.

Verder is de grootte van het hok in belang. Dit is afhankelijk van twee factoren, namelijk de maat van de konijnen en de hoeveelheid ervan.

Een goed hok is hoog genoeg dat de konijnen op hun twee achterpoten kunnen staan en bovendien is het voorzien met een gesloten nachthokje. De minimale ruimte per konijn is 1 vierkante meter.

Als je een beetje handig bent kan je ook zelf een konijnenhok maken. Met de bouwtekeningen pakket van Fred Schouten heb je veel keuze en een professionele begeleiding die je stap voor stap kunt uitvoeren.

 

Wil je meer informatie over bouwtekeningen? Klik hier om naar de website van Fred Schouten te gaan>>