Mijn eigen ervaringen met konijnen houden deel ik hier om jou te helpen om de juiste keuze te maken!

Mijn ervaringen met konijnen houden

ervaringen met konijnen houden3Ervaringen met konijnen houden heb je met de jaren. Omdat deze dieren weleens verkeerd ingeschat worden krijgen ze nier de zorg die ze nodig hebben. Konijnen zijn erg populair als huisdier vanwege hun pluizige uiterlijk. Toch realiseren zich veel mensen niet dat hier zijn konijntjes niet echt bewust van en ze zitten ook niet altijd te wachten op een emotionele knuffel uitbarsting. Daarom is het handig om te weten wat voor gezelschap je in je huis neemt met een konijn. Ben je echt bewust voor een konijn gekozen en weet je hoe deze diertjes in elkaar steken of is dit een impulsieve gedachte?

Op deze pagina lees je over wat je kunt verwachten van deze lieve maar soms ook schuwe dieren.

Waarom NIET een konijn kiezen?

ervaringen met konijnen houden31Om mijn eigen ervaringen te kunnen delen moet je dit even weten:

Zelf ben ik opgegroeid op een boerderij in Hongarije met veel dieren die uiteindelijk werden opgegeten. Hierdoor voelde ik me altijd getraumatiseerd over. Het was dus weinig ruimte om dieren echt te leren kennen en ik wilde ook nooit meer huisdieren hebben. Tot zeven jaar geleden, toen wij konijnen hebben aangeschaft in een dierenwinkel. Dit gebeurde omdat de kinderen zo graag huisdieren wilden. Toen dacht ik: dan kopen wij konijnen omdat ze in een hok gezet kunnen woorden en zo hebben we er minder last van. Het is echter anders gelopen dan ik het had verwacht. Van irritaties en teleurstellingen tot veel liefde en lol heb ik eindelijk konijnen anders leren kennen dan van tevoren.

Sindsdien ben ik dol op konijnen en ik wil mijn eigen zowel positieve als negatieve ervaringen delen met iedereen die overweegt om konijnen te houden. Dat je blij zal worden met je huisdier is grotendeels afhankelijk van je verwachtingen.

Mijn verwachtingen en hoe het echt was…

ervaringen met konijnen houden3Zo hebben wij dus vroeg in de lente in 2010 twee piepkleine dwergmannetjes aangeschaft, omdat ze dan natuurlijk geen kleintjes kunnen krijgen. Wij wilden even snel door deze periode heen wanneer alle leeftijdgenoten van de kinderen een of meerdere dieren hadden. In de woonkamer in een dure hok werden de konijntjes neergezet.

Twee mannetjes bij elkaar zetten gaat vaak niet goed omdat ze gaan vechten maar bij ons ging het prima met de konijntjes. Verdacht goed eigenlijk… Het viel namelijk op dat de ene heel vaak op de ander gaat rijden. Bij de jaarlijkse inenting heb ik dus dit ter sprake gebracht bij de dierenarts. Hij lachte en ook de hele rij achter me moest lachen toen ik in paniek de zaal uit holde. De ene die dus van rijden houd is een vrouwtje!

Achteraf hoorde ik dat dit soort vergissingen vaker gebeuren als je konijntjes haalt bij de dierenwinkel.

Het viel me vies tegen de twee konijnen die de hele dag maar achter elkaar renden. De hele woonkamer onder hooi, poep en stof. Bovendien waren de kinderen snel uitgekeken nadat ze paar keer gekrabd en gebeten werden. Ik kreeg dus een taak erbij en moest zelf hun hok verschonen, eten en drinken geven. Maar ondanks mijn eigen gejammer begon ik ze steeds leuker te vinden. Ze verzorgden elkaar, ze kroelden met elkaar maar ze wilden nog steeds niets anders van mij, alleen maar voer. Ondankbaar vond ik het!

Ziekte en overlijden

ervaringen met konijnen houdenHet mannetje, Pluisje ( was gecastreerd) werd een aantal keren ziek met zijn darmen omdat die hoe dan ook stukjes plastic heeft gegeten. Twee maal per dag moest ik medicijnen druppelen in zijn mond. Omdat de konijnen soms losliepen in de tuin en in de woonkamer hebben ook van alles aan geknabbeld.  Ze vonden vooral de schutting lekker en de kabels, die levensgevaarlijk zijn voor konijnen.

Wij hielden Pluisje goed in de gaten en met het vrouwtje Snuisje ging het altijd goed, dachten we. Zij had een hele prachtige gezichtsuitdrukking. Ik geloof haast wel dat ze soms lachte. Ze was ook heel behulpzaam. Elke keer dat ik hun WC was aan het uitscheppen trok ze de schep uit mijn hand. Alsof ze wilde helpen.

Snuisje was ook regelmatig bezig om een nest te maken. Ze wist natuurlijk niet dat ze met Pluisje nooit aan een gezin zal stikten, dus zij gaf het maar niet op. Ik heb zelfs het mannetje eens betrapt op hieraan mee te helpen. Bekjes vol stro gingen ze naar de nachthok om een nieuw nestje te maken.

En toen was Snuisje overleden. Zomaar. Van ene dag naar de ander. De dierenarts kon niet meer helpen omdat ze al onderkoeld was. Er was iets met haar kiezen en kon ze niet eten. Wij hebben het te laat opgemerkt. Omdat konijnen prooidieren zijn, houden ze zichzelf altijd heel dapper en ze laten niet gauw zien als ze iets mankeren. Dit was de naarste ervaring wat ik heb meegemaakt met konijnen houden. Opeens was ze er niet meer…

Pluisje werd een knuffelkonijn

ervaringen met konijnen houden3

Dit is Pluisje

Nadat Snuisje overleed hebben wij besloten om niet nog een konijntje bijnemen. Zo is Pluisje singel konijntje geworden, die zich steeds meer liet aaien en zelfs oppakken vond hij niet meer zo erg als vroeger. Hij loopt ook vaak los en is minder actief dan vroeger, wat ook met de leeftijd te maken heeft. Soms dachten we dat wij een maatje zoeken voor hem, maar ik herinner me goed dat hij weleens te veel vond de drukte met het vrouwtje erbij en ging hij flink bijten. Dit was goed te merken omdat Snuisje een pijnkreet losliet wat normaal nooit gebeurde. Zij maakte wel een soort gegrom wanneer ze zich ergens mee wilde bemoeien, zoals poepscheppen, maar dat was iets anders.

Ik denk dat als je twee of meerdere konijntjes hebt en geen kleintjes wilt, kan je het liefst maar alle dieren laten castreren of steriliseren. Anders worden de dieren die zelf geen drang meer hebben voor nageslacht te zorgen vaak lastig gevallen door hun maatje.

Het is ook zo dat oude mannetjes zijn moeilijk te machten met een ander konijn. Want als de andere jonger is dan is dat te druk en ze wennen er ook niet zo makkelijk aan de gemakken van een ander oud konijn.

Waarom WEL konijnen kopen!

Mijn ervaringen met konijnen houden zijn zeer positief. Konijnen brengen veel vreugde in een gezin. Vrolijk huppelen en salto’s maken hoort er dagelijks bij. Ze zijn erg slim zeker als dat in hun voordeel is. Al snel weten ze wat ze kunnen verwachten, mits  je een vaste dagindeling bijhoud wat eten en verzorging betreft. Je kunt  ze ook eenvoudige kunstjes aanleren. Zindelijk worden ze vanzelf en dit kan je ook helpen als je op vaste plekken een wc neerzet voor ze. Dit maakt schoonhouden een stuk makkelijker. Ze zijn ook niet zo afhankelijk van je dan honden en katten. Een weekeindje weg is prima te doen zonder een vervanger te regelen. Als ze maar genoeg voer, hooi en water hebben. Maar een dier in je huis nemen is een verantwoordelijke keuze en je moet je realiseren dat kinderen die verantwoordelijkheid nog niet kunnen dragen!

Let wel op welke ras je kiest want er zijn grote verschillen qua gedrag en eigenschappen!

Hoe je een konijnenhok kunt maken lees je hier!

Veel plezier en veel knuffeluren met je konijnen.