Een kinderbed maken precies zo hoe je het hebt bedacht is zeker mogelijk!

door | juli 21, 2017

kinderbed maken Een kinderbed maken geeft jou de mogelijkheid om een leuke ontwerp uit te voeren. Of je nou kiest voor een peuterbedje die je later kunt verlengen of een volwaardige eenpersoonsbed waar je  gemakkelijk een tweepersoons bed van kunt maken, zijn er talloze mogelijkheden.  Zelfs een hoogslaper of een stapelbed met een speciale thema kan je zelf maken. Dit kan je achteraf aankleden in de stijl waar je kind ontzettend blij van wordt. De belangrijkste punt is, die je niet voor het oog moet verliezen, dat de kwaliteit van het bed in ieder geval degelijk is daarnaast dat het er leuk uit ziet. Dit is ook de grootste uitdaging: een stevige constructie combineren met een prettige uiterlijk.

Hoe maak je slimme verbindingen dat het kinderbed veilig wordt? Wat zijn de maten? Hoe breng je het in evenwicht? Op deze en nog vele andere vragen krijg je antwoord op deze pagina.

De materiaalkeuze voor kinderbed maken.

Als je meubels wilt maken voor je kind of kinderen dan is het verstandig om een solide materiaal te kiezen. Je kunt kiezen tussen heel veel verschillende soorten hout. Dit kan massief hout of plaatmateriaal zijn.

Plaatmaterialen zijn samengeperste en verlijmde houtsnippers. Zo zijn er bijvoorbeeld multiplex en MDF gemaakt. Massief hout is hoe we dit in de natuur tegen komen: grenen, vuren of hardhout. Hardhout soorten zoals esdoorn, kersen, eiken, zijn duurder maar ook duurzamer.  Zo hebben elk houtsoorten hun eigen voordeel voor het oog maar ook voor de portemonnee. Een hele geliefde materiaal om er een kinderbed van te maken is steigerhout. Deze planken kan je prima gebruiken om er meubels van te maken. Het is veel goedkoper dan hardhout maar een netjes afgewerkte steigerhouten bed ziet er zeker niet goedkoop uit. Bij het kiezen voor steigerhout heb je ook ruime keuze van verse of gebruikte, behandelt of onbehandeld houtplanken.

Om je keuze makkelijker te maken vind je en overzicht van de meest gangbare houtsoorten, hun eigenschappen en hoe te bewerken bij de kop “Hout kopen”.

Lattenbodem maken

kinderbed maken Een lattenbodem lijkt gemakkelijk en zo gemaakt maar je kunt het liefst beter weten waar je mee bezig bent, in een plaats van hopen dat het goed gaat. Want inderdaad een lattenbodem in elkaar zetten is zo gebeurd als je er geen moeite mee hebt dat het bed kraakt als je kind midden in de nacht zich wilt omdraaien in zijn of haar bed. Of dat hij last kunt krijgen van zijn rug tijdens slapen omdat het niet lekker ligt. Maar het kan nog veel erger. Stel je voor dat hij door de lattenbodem heen zakt. Ik moer er niet aan denken!

Daarom moet je er meer aandacht aan deze klus besteden en je lattenbodem van de juiste houtsoort en met de juiste afmetingen maken. Je moet ook opletten hoeveel ruimte je tussen de latten moet laten.

De goede lattenbodem kraakt niet, verschuift niet en het ligt lekker. Hoe je dit kunt realiseren? Maak gebruik van een goede bouwtekening. Zo bouwtekening is die van Fred Schouten waar de instructies stap voor stap zijn beschreven.

Kiezen voor een natuurlijke bescherming

Steeds vaker komt voor dat mensen kiezen voor olie, verf of was op natuurlijke basis. Dit is vooral belangrijk als je kleine kinderen hebt die nogal alles in de mond stoppen en weleens sabbelen aan hun bed. Ook deze keuze is aan jou als je zelf je eigen meubels maakt.

Maar voordat je met een kwast aan de slag gaat is het goed schuren van belang. Je moet natuurlijk geen splinters overlaten, die niet alleen maar onprettig is om te zien maar heel gevaarlijk kan zijn voor kinderen.

Om het kinderbed af te werken heb je twee mogelijkheden. De eerste manier is om alles latje voor latje schuren, verven en pas daarna in elkaar zetten. Wel van te voren markeren met een potlood of tape waar je wilt lijmen. De voordeel is bij deze dat je overal makkelijk bij kunt. Maar je kan ook eerst je bed afmaken en daarna behandelen met olie, verf of was.

Meerdere mogelijkheden over hout behandelen zijn hier>>

Hoe pak je klus aan?

Het is een mooi, een misschien ook nog economisch, duurzaam en  milieuvriendelijke beslissing om zelf een kinderbed te maken, in ieder geval dit hangt vanaf nu van jou af. Maar het heeft weinig nut om te blijven vertellen wat je dan niet moet doen. Het is veel beter om jou attent te maken erop hoe jij je doel het makkelijkst kunt bereiken.

De eerste stap is: weet wat je wilt! Voordat je ergens aan begint moet je al in je hoofd een goed beeld hebben welke soort bed wil je maken en hoe het eruit moet zien. Meet ook de beschikbare ruimte op in de kamer. Hou er rekening mee dat er voldoende plek over blijft voor spelen en andere nodige meubels. Zoals kledingkast en eventueel voor een tafeltje en stoeltje die de kamer gezelliger maken.

Daarna is de belangrijkste stap om een goede bouwtekening uit te zoeken. Wat jij ook wilt maken is het altijd erg waardevol als je weet wat je nodig hebt en waar je naar toe moet werken. Je kunt namelijk niet met losse ideeën ongestructureerd gaan klussen.

Om hout te kunnen bewerken heb je goede en voor de specifieke klus geschikte gereedschappen voor nodig. Koop niet zomaar allerlei soorten gereedschappen en let vooral op de kwaliteit. Een overzicht van gereedschappen om hout te bewerken vind je hier>>

Op de bouwtekening zijn de maatstaven van de nodige planken, balken en latten aangegeven. Bij de plaatselijke bouwmarkt kan je alles op maat laten zagen, dit zal je later veel werk besparen.

Een kinderbed maken – Bouwtekening downloaden!

Om te laten zien hoe het werkt met Freds bouwtekeningen kan je één gratis uit proberen. Klik hier>>

Deze bouwtekening is afkomstig uit het pakket van Fred Schouten. Dit pakket bestaat uit 10.000 bouwtekeningen die gebaseerd zijn op het materiaal hout. Met andere woorden zijn dit bedoeld voor al wat geoefende en ook beginnende timmermannen. En dat komt vanwege de diversiteit aan de vele bouwtekeningen op verschillende niveaus.

De bouwtekeningen van Fred zijn van goede kwaliteit en heel overzichtelijk, geleverd met handleidingen. Hier krijg je ook nog gratis support bij als je ergens problemen ondervindt tijdens klussen.

Dit kan je vooruit helpen met een kinderbed maken maar ook met vele andere toekomstige projecten.

Om de reviews te lezen van andere klussers klik hier>>

 

 

Heb je nog vragen of opmerkingen? Plaats die hier onder!

 

Categorie: Bed

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *