Kippen houden is nog nooit zo makkelijk geweest. De Kippengids weet raad!

door | maart 8, 2017

kippen houdenKippen houden is heel makkelijk en kan je er veel plezier van hebben als je weet waar je aan toe bent met deze sociale scharrelaars. Want ze scharrelen vrolijk de hele dag hun kostje bij elkaar.

Het is bewezen dat kippen langer leven als ze zich in een optimale situatie verkeren en tot rust kunnen komen. Hierbij is het erg belangrijk een geschikte hok en genoeg leefruimte.

Maar hoeveel ruimte hebben ze echt nodig en hoeveel kippen kan je in een hok zetten? Is het handig om er haantjes bij te nemen en hoeveel hanen zijn verantwoord? Is jouw tuin er groot genoeg voor en zijn er nog regels om een nieuw gebouw te plaatsen?

Dit zijn de belangrijkste vragen waar je eerst antwoord op moet vinden. Vergis je niet maar bereid je voor! En maak je vooral geen zorgen! Want op deze pagina krijg je de nodige hulp bij.

Kippen houden – Waar moet je rekening mee houden?

Omdat kippen gezelschapsdieren zijn leven ze het liefs in een groep en zoeken de hele dag naar voedsel. Om te starten zijn drie kippen ideaal. Een haan maakt nogal veel lawaai waar  de buren last van kunnen krijgen. Wil je toch een haantje erbij doen vanwege de kuikentjes? Hou het dan maar ook bij één. Namelijk kunnen hanen niet zo goed met elkaar omgaan en gaan vechten.

In het hok moeten kippen de mogelijkheid hebben om een nest te kunnen bouwen en hun ei erin te leggen. Een gezonde kip legt iedere dag een ei. Verder hebben ze zitstokken nodig om ‘s nachts erop te zitten. Vanzelfsprekend kan een voerbak en een drinktoren hier niet ontbreken.

Er zijn ook nog heel veel soorten kippen. Sommige zijn erg klein en andere zijn behoorlijk groot en zwaar. Het is vanzelfsprekend dat kleine kippetjes zijn met minder tevreden wat het hok en het voer betreft. Dus als je maar een kleine hok kunt plaatsen met wat scharrel ruimte en een zandbak dan kan je beter kleine soorten kippen nemen.

Ondanks dat kippen houden eenvoudig en goedkoop is in vergelijken met honden of katten moet je niet vergeten dat regelmatig schoonhouden van hun omgeving en hok erg belangrijk is om ziektes en overlast te voorkomen.

Verdere info over kippenrassen en ziektes vind je hier>>

Kippenren op maat – blije kippen zijn de resultaat!

Een kippenren met een nachthok is nodig omdat kippen zich moeten kunnen schuil houden tegen roofdieren. Daarom dient de kippenhok goed gesloten worden in de avonden.  Ook de regen, de vrieskou en de felle zon zijn onprettig voor de dieren die dan beschutting vinden in een goed hok. Een goed en ruim kippenhok is dus onmisbaar.

Voor de nachthok bij grotere rassen boven 3 kg, moet je rekening houden met 1 vierkante meter per kip. Houdt de ren iets ruimer dus minimaal 1,5 vierkante meter. De kleinste krielrassen zijn tevreden maar met de halve van de nachthok. De ren moet je hier ook wat ruimer maken.  Alle andere kippensoorten die hier tussen vallen moeten verhoudingsgewijs de ruimte krijgen.

De stappenplan

Als je al weet wat voor kippenhok en ren je wilt maken en hoe groot moet die zijn, dan kan je al de meest geschikte bouwtekening gaan uitzoeken. Je kunt zelfs nieuwe ideeën opdoen met de Kippengids.

Aan de hand van de bouwtekening kan je de nodige materialen aanschaffen. Bij Hout kopen vind je een overzicht van hout soorten en eigenschappen.

Gebruik altijd de juiste gereedschappen waar die voor bestemd is tijdens klussen!

Verder volg je gewoon de instructies van de bouwtekening stap voor stap op. Hier voorkom je mee dat je constructie fouten maakt, die uiteindelijk meer geld en tijd gaat kosten.

Kippenhok maken – Download de Kippengids!

kippengidsHet is geen toeval dat Fred Schouten deze gids op de markt heeft gebracht. Want uit onderzoeken is gebleken dat er steeds meer behoefte is aan kennis over kippen houden.

Het gids bevat alle nodige kennis van A tot en met Z over kippenhokken bouwen met bouwtekeningen in alle soorten en maten.

Om een kippenren of kippenhok te maken heb je in principe geen ervaring nodig. Deze bouwtekeningen zijn zo gemaakt dat voor iedereen eenvoudig zijn om te gebruiken. Bovendien zijn die, zoals we van Fred gewend zijn, overzichtelijke tekeningen van zeer goede kwaliteit.

Fred Schouten is een gepassioneerde timmerman en hij heeft al 10.000 bouwtekeningen gemaakt. Zijn bouwtekeningen pakket is sinds begin van 2017 uitgebreid met de nieuwe Kippengids. Natuurlijk kun je de Kippengids ook apart bestellen voor maar €17!

Met de nieuwe Kippengids kan je heel voordelig zelf een verblijf maken voor je favoriete dieren met extra informatie over  kippen houden.

 

Bezoek de website van de Kippengids voor verdere informatie, klik hier>>

 

 

 

 

Wil je direct een gratis bouwtekening ontvangen?

Vul je naam en e-mail adres in om de gratis bouwtekening te downloaden!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *