Kippenhok maken met een bouwtekening zal geen uitdaging meer zijn. Met deze stapsgewijze instructies kan jij het ook!

door | juni 22, 2016

kippenhok makenWil je een geschikte kippenhok maken voor je huisdieren dat ze veilig in de tuin geplaatst kunnen worden? Dan ben je op deze pagina op de juiste adres.

Voordat je aan de slag gaat is de belangrijkste vraag natuurlijk waar moet je beginnen? Wat zijn de regels om een gebouw te plaatsten? Hoe groot moet je de kippenhok maken?

Om te voorkomen dat je later met een probleem zit en moet je misschien opnieuw beginnen hebben wij de broodnodige informatie voor jou op een rijtje gezet.

Op deze pagina vind je hulp bij een kippenhok maken en krijg je tips voor goede bouwtekeningen. Hier kun je zelfs een gratis bouwtekening downloaden om dit uit te proberen.

Wat zijn de regels om een kippenhok plaatsen in je tuin?

Kippenhok maken De meeste gemeenten hanteren dezelfde regels maar het kan weleens gebeuren dat de regels van je eigen plaats afwijken van de algemene voorschriften.

Om er zeker van te zijn waar je je aan moet houden, is het verstandig als je eerst informatie vraagt bij je eigen plaatselijke gemeentehuis.

De algemene regels zijn als volg:

  • Op een perceel mag je maar één kippenhok plaatsen. Als je dus meerdere kippen hebt dan moet je een grote hok maken binnen de regels. Hoe meer kippen je wilt houden hoe grotere hok heb je nodig.
  • Let op dat de  maximale grootte van een kippenhok  is 10 kubieke meter en niet groter. Dit is dus ook een beperking van het aantal kippen die je mag houden.
  • Een kippenhok mag niet in de voortuin staan, alleen maar in de achtertuin.

Heb je een grote voortuin een wil je daar een kippenhok plaatsen dan moet je dit project laten bekijken in het gemeentehuis en misschien krijg je er toch toestemming voor.

  • Tussen de perceelgrens en de kippenhok moet je ten minste één meter afstand houden.
  • De kippenhok moet binnen 25 meter van het huis of andere gebouwen gebouwd worden. Als je in het bezit ben van een grote grond kan dit weleens vervelend zijn.

Kan of wil je niet jezelf aan deze regels houden dan moet je een vergunning aanvragen.

  • Bovendien is het aan te raden om jouw plannen omtrent kippen houden met je directe buren te bespreken. Als je buren ook nog eens pal naast je wonen kan je beter rustige kippensoorten kiezen zonder een haan erbij. De meeste hanen hebben namelijk de eigenschap om in de ochtenden, bij zonopkomst de hele buurt wakker te krijsen.

Wil je gebruik maken van de bouwtekeningen van Fred Schouten? Dan moet je het hok van hout maken.

Lees meer over kippen houden>>

Voorbereidingen van een kippenhok maken:

Kippenhok maken De eerste stap bij alle klussen is de maten opmeten. Dus meet de grootte van de beschikbare ruimte op en bepaal hoe groot moet de kippenhok worden? Hou hier rekening mee met de hoeveel kippen en de maten van de ras die je er daadwerkelijk in het hok wilt zetten.

Om een kippenhok te kunnen plaatsen moet je eerst de grond egaliseren en het liefst voorzien met tegels. Zo blijft de kippenhok stabiel staan en is het makkelijk om schoon te maken.

Kies de gewenste houtsoort uit voor het maken van het hok. Steigerhout is een van die houtsoorten die je goed kunt gebruiken. Gebruik het liefst RVS schroeven en spijkers want die gaan langer mee.

Als je nog geen gereedschappen in huis hebt omdat je bijvoorbeeld een beginner bent in het vak, dan raad ik je aan in ieder geval goede kwaliteit gereedschappen te kopen.

Als je gebruik maakt van de bouwtekeningen van Fred Schouten dan heb je de voordeel dat je de instructies stap voor stap kunt opvolgen en zo bouw je een stevige en duurzame hok. Zonder bouwtekening is dit project niet aan te raden vanwege constructiefouten die kunnen optreden. Hierdoor verspil je hout wat je dan weg moet gooien en uiteindelijk maak je onnodige kosten.

Tijdens je werkzaamheden let op de veiligheid van jezelf en ook van anderen!

Hoeveel ruimte hebben kippen nodig?

Het spreekt voor zich dat grote kippen hebben meer ruimte nodig. Te veel dieren houden in een klein hokje heeft consequenties op het welzijn, gezondheid van de dieren en dit veroorzaakt overlast en stres.

De minimale ruimte waar een kip behoefte aan heeft is afhankelijk ervan dat die alleen tijdens de nachten in de hok moet blijven en overdag kan rondscharrelen in de tuin of niet? Voor een nachtverblijf per 3 kippen moet je rekening houden met 1 vierkante meter.

Als de kippen overdag en in de nachten in het hok zitten, dus bij een permanente verblijf,  moet je denken aan 3 vierkante meter per kip!

De 3 handige tips. Goed om te weten!

  1. Hou er rekening mee bij het plaatsen van het hok waar de wind vandaan komt. Zorg dat de ingang van het hok naar het oosten of zuiden staat.
  2. Onder de zitstok in het hok kan je bakken bouwen die de ontlasting ontvangen wanneer de kippen op de stok zitten. Dit helpt om de hok schoon te houden.
  3. Kunstlicht helpt de eierproductie op gang late komen.

Aanrader om je eigen super de luxe kippenhok te maken!

Kippenhok makenOm een goede en stevige kippenhok te maken is het verstandig om een bouwtekening te gebruiken. Een goede bouwtekening vind je niet altijd makkelijk. Omdat er zijn helaas bouwtekeningen die niet compleet zijn.

Wil je een mooie resultaat zonder veel gedoe en problemen, dan raad ik je aan om de website van Fred Schouten te bezoeken.  Hij is de absolute meester in houtbewerking en nog steeds actief bezig met nieuwe bouwtekeningen maken.

Zijn bouwtekeningen zijn gedetailleerd en van goede kwaliteit. Bij het bestellen zijn ze met een duidelijke beschrijving te downloaden.

Ook als je op zoek ben naar een bouwtekening voor een kippenhok maken kan je uitstekend uit de voeten met het pakket van Fred.

Aan de keuze zal het niet liggen. Er zit voor iedereen iets tussen wat een doe-het-zelf-er goed kan gebruiken. Ongeacht dat je een beginner bent of al een ervaren klusser.

Een goede bouwtekening is het halve werk! Je bespaart hierdoor geld, tijd en energie.

Kippenhok maken, Download de bouwtekening!

Kippenhok maken

 

Klik hier voor een gratis bouwtekening als voorbeeld die je direct kunt gebruiken>>

Deze bouwtekening is afkomstig van de bouwtekeningen pakket van Fred Schouten. Hij is al jaren een gepassioneerde klusser en hij heeft al 10.000 bouwtekeningen gemaakt.

Alles wat van hout te maken kan, zit in de bouwtekeningen pakket van Fred. Denk eens na wat een enorme hoeveelheid zijn 10.000 bouwtekeningen. Het is werkelijk onmogelijk dat je niet vindt wat je zoekt.

Wat kan je hier tegenkomen? Heel veel bouwtekeningen van meubels, o.a. : bed, stapelbed, tweepersoonsbed, kast, kledingkast, tv kast, tafel, stoel, bank, hoekbank… etc.

Ook voor buiten in de tuin heb je veel mogelijkheden ertussen zitten waar je gebruik van kan maken, bijvoorbeeld: bouwtekeningen van speelhuisje, schuur, hoekbank, tuintafel, carport, konijnenhok en natuurlijk kippenhok.

Speciaal voor kippenhok maken is sinds kort de Kippengids ook apart te koop voor maar €17!

Klik hier om naar de website van Fred te gaan>>

 

 

Freds bouwtekeningen Banner-320-50

Ik wens je veel klusplezier en mooie resultaten!

Heb je vragen?

Stel hier even!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *