Konijnenhok maken kan je met een goede bouwtekening en een beetje handigheid.

door | juni 24, 2016

Wil je een konijnenhok maken? Lees dit eerst voordat je eraan begint!

Konijnenhok makenIedereen wie deze zoekwoorden bij Google intypt, heeft interesse in konijnen en waarschijnlijk heeft zijn eigen motivatie om een hok te maken. Je vind er ook veel websites die jouw willen overtuigen om dit te doen en hun product verkopen. Maar voordat je hieraan begint let wel op dat je geen verkeerde keuze maakt. Je zult een betrouwbare bouwtekening nodig hebben die je werkelijk kunt gebruiken.

Het is ook belangrijk dat je weet wat de behoeftes zijn van deze dieren, wat heb je aan ze en waar moet een konijnenhok aan voldoen? Ook de keuze maken om konijnen in je huis te nemen moet wel op een verantwoordelijke manier gebeuren. Helaas zie en hoor ik vaak genoeg verhalen dat er impulsief en zonder kennis worden de konijntjes gekocht. Hier was ik zelf een voorbeeld van.

Gezinnen met kleine kinderen hebben vaak de neiging om kleine, schattige en vooral langharige diertjes uit te kiezen. Dit is een keuze die meestal gebaseerd is op de uiterlijk van het konijn. Maar met konijnen van langharige rassen zal de verzorging zoals borstelen en trimmen meer tijd en energie eisen. Hier komt nog bij dat de te ver doorgefokte dieren zullen meer neiging hebben op ziektes vanwege hun verzwakte DNA. Bij een zo gewoon mogelijke huiskonijn spelen deze aspecten niet of nauwelijks een rol.

Om teleurstellingen te voorkomen doe je er verstandig aan om een bij jou en jouw thuissituatie passende keuze te maken. Dus als je voor een gemakkelijke en vriendelijke soort wilt gaan dan kan je beter naar de karakter van het konijn kijken dan alleen maar naar zijn uiterlijk.

Uit liefde van konijntjes heb ik de intentie om mijn – inmiddels al 8 jaar – ervaringen te delen en mensen te helpen aan een goede keuze. Op deze pagina vind je informatie over konijnen houden en een gratis bouwtekening ( geen konijnenhok helaas) als voorbeeld, die je direct kunt gebruiken.

Handige weetjes over konijnenhok maken

Konijnenhok maken Een konijnenhok moet sterk genoeg zijn om bescherming te bieden tegen roofdieren en tegen regen, tocht of de hitte van de felle zon. Het konijnenhok kan beter op een plek staan waar niet de hele dag de zon op kan schijnen.

Konijntjes hebben zelf een dikke vacht die in de winter zich aanpast aan de kou en goed bescherming geeft aan het dier. Maar in de hete zomerdagen kan dit best vervelend worden, dus geef de mogelijkheid dat ze in de schaduw kunnen zitten. Bij erg warme dagen zullen konijnen zich anders gedragen. Onze konijnen eten namelijk ook bijna niets op een dag wanneer het boven 30 graden is.

Ook een plaats die moeilijk opdroogt na de regen is niet erg handig voor de konijnen. Om langdurig in de blubber te zitten worden konijnen ziek. Zoek en droge plek voor ze want ze zijn geen waterdieren.

Let op dat konijnen zijn hele goede gravers en ze kunnen onder het hek door zich uitgraven en ontsnappen. Leg daarom kippengas neer om dit tegen te houden.

Omdat de tanden van de konijntjes levenslang in de groei zijn, moeten ze hun tanden flink laten slijten. Dit doen ze ook graag aan alles wat ze maar tegen komen. Hier zal het konijnenhok ook geen uitzondering worden en als je hier niets aan doet dan wordt het opgevreten aan de binnenkant. Dit kan je tegen gaan als je aluminium stukjes aanzet op de houten latjes waar ze al begonnen zijn met knagen.

Leg regelmatig wilgen of andere takken voor de konijnen in het hok dat ze lekker kunnen knabbelen.

Lees hier verder over konijnen houden en verschillende rassen>>

 Keuze uit binnen of buiten hok

Konijntjes kunnen goed binnen en ook buiten gehouden worden. Onze konijnen waren bijna een jaar binnen maar daarna hebben we een prachtige, grote buitenhok gemaakt die voor ons allemaal beter is vanwege de stof.

Je kunt ook een binnen konijn buiten laten lopen als het mooi weer is. Doe dit niet als het vriest want een binnen konijn heeft de kans niet om een wintervacht te ontwikkelen en kan zo niet tegen de extreme weeromstandigheden.

Bij loslopende konijnen in het huis moet je ervoor zorgen dat ze niet bij kabels kunnen die ze door kunnen bijten. Als je konijnen in de tuin zijn, dan moet je de giftige planten verwijderen. Ook als je konijnen binnen zijn is het weleens nodig om hun in een hok te plaatsen.

Welke hok je ook wilt gaan maken zal de juiste bouwtekening je enorm vooruit helpen.

 

Voorbereidingen van konijnenhok maken

Konijnenhok maken Bepaal de grootte van het hok aan de hand van de hoeveelheid en de maten van de dieren die je erin wilt zetten. Doe niet meer dan 1 konijn per vierkante meter in een hok. Bij grotere rassen moet je zelfs meer ruimte gunnen.

Konijnen zijn ontzettend leuke dieren om naar te kijken maar ook om mee te knuffelen. Wat de laatste betreft hebben wij minder geluk gehad want onze konijntjes hadden hier minder behoefte aan. Dus als je konijnen wilt nemen doe je er goed aan dat je eerst uitzoekt welke ras bij jou past. Hier kan je dan ook de grootte van het hok aanpassen.

Hou er ook rekening mee met de beschikbare ruimte van je tuin of huis. Sommige konijnen kunnen meer dan 10 jaar worden, dus het hok moet niet in de weg staan. Het is hierbij goed om te weten dat je maximum 40% van je grond mag bebouwen en bij grote gebouwen heb je vergunning nodig van de plaatselijke gemeente.

Kies voor een stevige en robuuste houtsoort die niet zo maar in enkele jaren wegrot. Een goed alternatief hiervoor is steigerhout. Bij “Hout kopen” vind je een hele waslijst over de meest gebruikte houtsoorten bij doe-het-zelf projecten.

Op de bouwtekening van Fred vind je een schets om te laten zien hoe de resultaat zal worden. Bij de plaatselijke bouwmarkt kan je de houtplanken op maat laten zagen aan de hand van de bouwtekening. Dit scheelt later weer veel tijd en extra werk.

Verder heb je nog andere materialen nodig zoals gaas, scharnieren, schroeven…Gebruik altijd goede kwaliteit gereedschappen.

Hier vind je een artikel over gereedschappen die je waarschijnlijk nodig zult hebben>>

Volg de instructies van de bouwtekening stap voor stap op. Dit zorgt ervoor dat je werkstuk sterk wordt en mooi eruit ziet. Je kunt het hok ook afwerken en eventueel een kleurtje geven. In ieder geval moet je het goed schuren om splintervrij te maken.

Konijnenhok maken? Download de bouwtekening!

Konijnenhok maken

De gratis bouwtekening vind je hier>>
Deze bouwtekening is afkomstig uit de bouwtekeningen pakket van Fred Schouten. Hij is al jaren een gepassioneerde klusser en hij weet alles over hout bewerken. Fred maakt nog steeds nieuwe bouwtekeningen. Zijn bouwtekeningen pakket bestaat uit 10.000 bouwtekeningen. In dit pakket  vind je bouwtekeningen van meubels voor in je huis en ook voor je tuin.

Deze onderwerpen maken je huis comfortabel en hebben ook een leuke sfeer in je eigen stijl: tafels, banken,  hoekbank, stoelen, kasten, bedden en bureaus. Voor wat grotere projecten of projecten voor andere functies, zijn er ook genoeg variaties tussen een tuinhuis, schuur, speelhuisje, carport, trap, schutting, boomhut, overkapping en kliko-ombouw.

Fred heeft ook aan huisdieren gedacht dus de bouwtekeningen voor een kippenhok, hondenhok en konijnenhok kan hier niet ontbreken. Bovendien is sinds kort een nieuwe product op de markt gebracht: de Kippengids! Hier vind je allerlei handige informatie over kippen houden en bouwtekeningen voor verschillende kippenhokken.

Aanrader voor elke klusser die met hout wilt werken:

De 10.000 bouwtekeningen van Fred is zeer geschikt voor elk beginnende of gevorderde doe-het-zelf-er. Deze bouwtekeningen  zijn van goede kwaliteit en tot de details uitgewerkt. Ze zijn met een uitgebreide beschrijving afgeleverd. Door de juiste bouwtekening weet je namelijk altijd precies wat je nodig hebt en waar je naar toe moet werken. Bij het bestellen van de bouwtekeningen pakket geeft Fred ook gratis levenslange support. Kom je ergens tegenaan lopen tijdens je klus project, dan kan je Fred altijd om hulp vragen.

Omdat de keuze enorm groot is tussen diverse projecten en uitvoeringen, kan hier iedereen makkelijk vinden wat hij nodig heeft voor zijn nieuwe project. Wil je een konijnenhok maken voor je gezelschapsdieren? Dan doe je verstandig aan om eerst op zoek gaan naar een goede bouwtekening. Met de juiste bouwtekening bespaar je veel geld, energie en tijd. Let op want op internet kan je ook bouwtekeningen vinden die geen goede basis vormen voor je project.

Dus ook als je een konijnenhok maken wilt, ben je op de goede adres bij Freds bouwtekeningen.

 

Ik raad je aan om de website van Fred Schouten te bezoeken. Klik snel hier>>

 

Heb je vragen? Stel dan hier onder!

 

Freds bouwtekeningen Banner-320-50

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *