Overkapping maken? Maak voordelig je mooiste overkapping zelf en verrijk hiermee je tuin en huis!

door | augustus 17, 2016

Overkapping makenOverkapping maken kan je veel goedkoper zelf doen dan laten doen.  Een overkapping is een heerlijke verrijking van je tuin. Beschermt tegen de zon en de regen maar het neemt de buiten leven gevoel niet weg. Met een overkapping creëer je privacy, schaduw en eventueel een verlenging en vergroting van je woning.

Maar hoe kan je een overkapping maken die sterk genoeg is, duurzaam en ook nog mooi eruit ziet?

De kern van het antwoord zit in het gebruik maken van een goede bouwtekening. En ook als dit een makkelijke stap lijkt te zijn, moet je niet vergeten dat de succes van je project is grotendeels afhankelijk hiervan.

Tijdens surfen op het net zal je ook veel bouwtekeningen tegen komen. Let wel op dat je niet een bouwtekening uitkiest die niet betrouwbaar is. Wees hier heel kritisch over. Een professionele bouwtekening vind je ook onderin om gratis uit te proberen.

Verder op deze pagina zullen we de aandachtspunten belichten over deze klus en vooral waar je rekening mee moet houden.

Welk hout is geschikt voor een overkapping?

Om een overkapping te maken kun je verschillende houtsoorten gebruiken zoals bijvoorbeeld Lariks Douglas hout. Dit is een redelijk duurzame hout met een levensduur tussen 7-15 jaar. Het is heel populair dankzijn van zijn warme uitstraling. Lariks hout komt van naaldhout dus het behoort tot de categorie van zachthout soorten waardoor is het zeer betaalbaar.

Een nog betere maar wel dure oplossing is het gebruik maken van hardhout soorten zoals eikenhout. Je kunt ook hardhout nemen alleen maar voor de palen en verder de zijkant afwerken met steigerhouten planken.

Welke zijn de meest gangbare houtsoorten voor houtbewerkers en meubel makers? Een overzicht hiervan vind je onder de kop van Hout kopen.

De benodigdheden voor een overkapping

Wat je precies nodig hebt om een overkapping te maken vind je altijd terug op de bouwtekening. Dit is ook sterk afhankelijk ervan hoe groot je de overkapping wilt maken en wat voor soort overkapping je nodig hebt. Welke gereedschap je hierbij kan gebruiken hangt ook een beetje van de gekozen houtsoort af.

In het algemeen moet je rekening houden met de volgende materialen:

 • houten palen
 • dakbalken
 • planken als je een zijkant dicht wilt maken
 • afvoerpijp
 • dakbedekking
 • waterpas
 • schroefmachine
 • decoupeerzaag
 • lijm

De vijf handige weetjes voor een overkapping maken

 1. Zorg ervoor dat de palen haaks staan. Gebruik een hoekwaterpas om dit te bepalen. Bij een overkapping met deels dichte zijwanden moet je eerst de zijwanden en daarna de dak plaatsen. Zo weet je zeker dat de palen recht staan.
 2. Let op als je echte dakpannen wilt gebruiken voor dakbedekking dat de palen sterk genoeg zijn om deze zware gewicht te dragen.
 3. Voor extra flexibiliteit kun je kiezen voor een draaibaar dak. Zo kun je naar behoefte in de zon of in de schaduw zitten.
 4. Scheuren in het hout kan je voorkomen als je het materiaal eerst gaat voorboren. Zorg ervoor in dit geval dat de boor niet te grote gaatjes maakt.
 5. Maak een stevige ondervloer bijvoorbeeld met beton die ook hevige regenbuien zal weerstaan. Hier voorkom je mee dat de grond onder de overkapping wegspoelt.

Aanrader voor alle klusjes met houtbewerking in en rond het huis

Waarschijnlijk weet je al dat zonder een bouwtekening beginnen kan zich vervelende gevolgen meebrengen, dus misschien wil je weten hoe je aan een betrouwbare bouwtekening kunt komen? Hieronder  vind je de mogelijkheid om niet één maar zelfs 10.000 bouwtekeningen te downloaden, waaronder ook de bouwtekeningen om overkapping te maken. Omdat je deze grote hoeveelheid bouwtekeningen nu in een keer kunt aanschaffen zal je hiervoor maar een heel voordelige prijs betalen.

De bouwtekeningen pakket van Fred Schouten is zo enorm groot dat je altijd de bouwtekening zult vinden die je nodig hebt voor je project.

Ben je een beginner of iemand die al ervaring heeft met klussen ? Het is geen probleem want Fred heeft bouwtekeningen gemaakt voor elk niveau. Volgen de instructies van deze bouwtekeningen betekend dat je een beschrijving in je handen hebt die je stap voor stap kunt uitvoeren.

Er zitten in dit pakket veel bouwtekeningen van bedden, tafels, stoelen, kasten, bureaus, tv meubelen, keuken kasten, banken, hoekbanken. Ook om je tuin gezelliger te maken kan je kiezen uit projecten van boomhut, blokhut, schutting, kliko-ombouw, kippenhok, konijnenhok, tuinhuisje, speelhuisje, carport en nog veel meer.

Zo kan je makkelijk met dit pakket diverse onderwerpen maken. Met de juiste bouwtekening heb je meer plezier in je kluswerk en natuurlijk heb je ook een mooiere resultaat, omdat je altijd precies weet wat je nodig hebt en waar je naar toe moet weken.

Overkapping maken-bouwtekening downloaden!

overkapping maken

De gratis bouwtekening vind je hier>>

Deze bouwtekening is afkomstig van de bouwtekeningen pakket van Fred Schouten. Fred is al vele jaren een gepassioneerde timmerman en hij heeft al 10.000 bouwtekeningen gemaakt. Hij is nog steeds actief en zo worden er regelmatig nieuwe bouwtekeningen aan zijn verzameling toegevoegd.

Ook als je een overkapping wilt maken kun je gebruik maken van deze voordelige verzameling van doe-het-zelf werktekeningen.

Wil je meer weten? Voor meer informatie ga naar de website van Fred Schouten>>

 

Freds bouwtekeningen Banner-320-50

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *