Steigerhout tafel maken voor beginners. Met deze bouwtekeningen lukt het wel!

door | juli 24, 2016

Steigerhout tafel makenWil je een steigerhout tafel maken? En wel zo eentje die geen wiebelpoten heeft? Een stabiele tafel dus die robuust en stevig overkomt en kan tegen de weeromstandigheden?

Dan is het verstandig om eerst op zoek gaan naar een goede bouwtekening. Zonder bouwtekening is dit een lastige klus en kan je constructiefouten maken. Waardoor je hout moet weeggooien wat extra geld kost.

Door de juiste bouwtekeningen weet je namelijk altijd wat je nodig hebt en waar je naar toe moet werken.

Gebruik dus een geschikte bouwtekening maar let wel op welke jij kiest! Op internet vind je veel bouwtekeningen die niet allemaal betrouwbaar zijn. Helaas zijn sommige niet compleet of onduidelijk en dat kan zorgen voor problemen.

Op deze pagina vind je een  gratis bouwtekening als voorbeeld die je direct kunt gebruiken voor je project.

Welke tafel wil je hebben?

Steigerhout tafel makenVanwege de klimaatveranderingen maken wij meer warmere dagen mee en het binnenleven verplaatst zich steeds meer naar buiten. We zitten vaker en langer in de tuin eten, borrelen of zo maar te zonnen.

Hierdoor komt dat de vraag naar  tuinmeubelen blijft stijgen.

Wie er zin in heeft om zijn eigen meubels te maken, kan de klus dus makkelijk aanpakken en zelf ook een tafel maken.

Hierbij schiet een ontzettend handige product ter hulp: de bouwtekeningen. In het pakket van Sjoerd vind je 10 duidelijke bouwtekeningen onder andere ook voor tafels.

De meeste tekeningen hebben een schets aan het begin om aan te geven hoe de eindresultaat eruit zal zien.

Een tafel kan je voor binnenshuis of voor in je tuin maken. Het is maar aan jou of je een grote eettafel, salontafel of een bar wilt maken.

Hier vind je de bouwtekening die de meest overeenkomt met je wensen. Wat de maten betreft kan je die ook makkelijk aanpassen zo lang dat de verhoudingen maar kloppen. Het moet natuurlijk niet scheef gaan staan of zo.

 

butten

 

Over de keuze van steigerhout voor dummy’s

Steigerhout tafel makenAls je een steigerhouten tafel maken wilt, dan heb je al twee belangrijke beslissingen genomen. Ten eerste dat je het zelf wilt uitvoeren en ten tweede weet je al van welk materiaal de tafel gemaakt moet woorden.

Maar na de keuze van houtsoort kan je nog steeds tegen dingen aanlopen waar jij over na moet denken. Namelijk zijn er verschillende steigerhouten planken aangeboden bij de plaatselijke bouwmarkten.

Zo kan je behandeld of onbehandeld hout kopen.

Behandelt planken zijn meest geïmpregneerd of gebeitst of andere effecten aangebracht. Dit beschermt in allebei gevallen tegen vocht maar impregneer is niet vuilafstotend, dus bij een tafel is lastig schoon te krijgen. Het is dus aan te raden om onderzetters te gebruiken tegen de ringetjes van glazen. En als er iets gemorst word moet je die zo snel mogelijk weer schoonmaken om te voorkomen dat het vuil in het hout trekt.

Gebeitste planken hebben hier dus geen last van.

Je kunt ook ervoor kiezen om je tafel zelf een beschermlaagje aan te brengen en neem jij dus onbehandeld hout.

Als je kiest voor gemak, dan ga je voor geschaafde steigerhout planken. Deze zijn al lekker glad gemaakt, dus schuren wordt hiermee overbodig.

Ook zul je verse en gedroogde planken treffen. Wat je hiervan moet weten is dat verse planken werken en dus kunnen makkelijk krom trekken, deze eigenschap is dus niet wenselijk bij een meubel.

Het verschil tussen nieuw en gebruikt steigerhout

Steigerhout tafel makenSteigerhouten planken komen uit de bouwindustrie en niet van de steigerhouten boom. Dit is geen grap, er zijn mensen wie dat denken…

Ook nieuwe steigerplanken, die niet zijn gebruikt om erop te lopen op de steigers, heten eenmaal zo.

Steigerhouten planken komen van de Lariks of Douglas bomen vandaan en dit zijn behoort in de categorie van zachthout.

Toch kunnen ze beter tegen een vochtige omgeving dan Grenen.

In de meeste gevallen zijn nieuwe producten duurder dan gebruikt, maar in dit geval zal je meer in de buidel moeten tasten als je gebruikte planken wilt aanschaffen.

Dat komt omdat er jaren overeen gaan totdat een plank gebruikt genoemd mag worden en nieuw heb je zomaar van de ene naar de andere dag. Daarom zijn er in de winkels maar een beperkt hoeveelheid te verkrijgen van gebruikt steigerhouten planken. Dit is dus de kwestie van vraag en aanbod.

Bovendien zijn de gebruikte en geborstelde planken ook mooier om te gebruiken voor meubels. Maar omdat ze al een voorgeschiedenis hebben gaan ze minder lang mee. Maar hier heb je ook zelf invloed op, want dit is afhankelijk ervan hoe je het beschermt tegen schadelijke factoren.

Zo kunnen we de conclusie trekken dat voor een steigerhout tafel maken zijn gebruikt steigerhouten planken een heel goed alternatief. Hoe je steigerhout kunt beschermen? Lees hier bij de afwerking >>

Wat heb je nog meer nodig?

Als je al een bouwtekening hebt en heb je ook hout gehaald dan onderbreekt nog iets heel belangrijkst. Je hebt namelijk gereedschappen nodig om het hout te bewerken.

Wanneer je hout koopt kan je alles op maat laat zagen want dit zal later veel tijd, energie en werk schelen.

Bij gereedschappen aanschaffen is belangrijk dat je geen goedkope gereedschappen kiest maar op de kwaliteit gaat letten. Namelijk is goedkoop vaak duurkoop!

Voor een steigerhout tafel maken heb je in het algemeen de volgende gereedschappen nodig:

  1. Elektrische zaag en/of handzaag
  2. Een boormachine en een schroefmachine, het liefst met een variabele toerental.
  3. Voor hout schuren gebruik je een schuurmachine maar ook grof en fijn schuurpapier zal je nodig hebben.
  4. Om de tafel af te werken gebruik je kwast en beits, olie of wash naar keuze.

Aanrader voor klussers!

De bouwtekeningen pakket van Sjoerd is geschikt voor een beginnende maar ook voor een gevorderde klusser. Een steigerhout tafel maken is het snelst en makkelijkst met deze bouwtekeningen. Bovendien kan je altijd advies vragen als je ergens vastloopt met je project.

Sjoerd geeft namelijk levenslang support aan zijn klanten in een vorm van WhatssApp ondersteuning. Kom je niet uit met je project dan kan je altijd snel en makkelijk (en ook nog gratis) met Sjoerd contact opnemen.

In dit top 10 bouwtekeningen pakket zitten de meest waardevolle bouwtekeningen in Nederland. Dit is een unieke en overzichtelijke verzameling.

Dit pakket bevat bouwtekeningen van de volgende projecten: hoekbank, stoelen, buitenkeuken, verschillende tafels, tv meubel, bar en salontafel.

Steigerhout tafel maken? Download de bouwtekening!

 

butten

 

Deze bouwtekeningen zijn afkomstig van de bouwtekening pakket van Sjoerd. Hij is een gepassioneerde timmerman en hij weet hoe vervelend is als je uren lang moet zoeken en dan vind je nog geen geschikte bouwtekeningen.

Zijn bouwtekeningen zijn goed van kwaliteit, overzichtelijk en gebruiksvriendelijk. Alle bouwtekeningen zijn speciaal gebaseerd op de materiaal steigerhout. Dit is een erg geliefde materiaal voor in het huis of buiten in de tuin, omdat het weinig onderhout.

Wil je je bouwproject succesvol afronden en een mooie steigerhout tafel maken? Maak gebruik van deze unieke mogelijkheid!

 

Heel veel plezier met je toekomstige klussen!

Heb je nog vragen?

Stel die hier onder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *