Wil je een stoel maken van hout? Hier vind je de oplossing!

door | februari 20, 2017

Stoel makenEen stoel maken of een complete set stoelen maken kan je helemaal zelf! Of je nou een stoel maakt van hout, plastic, rubber of metaal, bij het hergebruik van materialen ben je heel goedkoop uit. Misschien kost je het helemaal niets.

Sloophout of pallets zijn bijvoorbeeld hier hele goede alternatieven. Met de juiste bewerkingen, goed schuren en oliën of beitsen en het ziet er als nieuw uit.

Op deze pagina lees je meer over hoe je een houten stoel kunt maken en krijg je een gratis bouwtekening bij als voorbeeld om het zelf uit te proberen.

Voorbereiding van een stoel maken

Hoewel een stoel maken makkelijk lijkt, is dit zeker een echte vakwerk. Als je een fijne, klassieke stoel wilt maken net als op de bovenstaande foto, dan is dit niet het gene waar je mee begint tijdens je leerproces van het meubelmaken.

Maar gelukkig zijn er ook projecten die niet zo strakke stijl hebben  en makkelijker te maken zijn. Jij moet dus eerst zelf bedenken wat bij jou het beste past.

 • Bedenk eerst wat voor soort stoel je wilt maken? Je kunt hiervoor ook de mogelijkheden bekijken in het bouwtekeningen pakket. Bij de meeste bouwtekeningen staat het eindresultaat er al op geschetst. Zo weet je hoe je stoel er uit komt te zien als die klaar is.
 • Voor een stoel maken heb je niet veel materialen nodig. Misschien heb je het grootste gedeelte al in huis. Op de bouwtekening staan de afmetingen van hout, wat je nodig zult hebben.
 • Voordat je Hout koopt informeer je goed welke soort hout de beste bij jou en jouw huis past. Wil je bijvoorbeeld een kinderstoel maken? Daar zijn  eiken hout, vuren hout of MDF zeer geschikt voor. Als je  je een lounge stoel voor het oog hebt dan is het steigerhout met een robuuste en sterke uitstraling een uitstekende keuze. Steigerhout kan je ook lekker in de tuin of op het terras plaatsten. Voor een lekkere vakantiegevoel maak eens een schommelstoel. Hiervoor kan je eenvoudig vuurhout, grenen of hardhout gebruiken.

Aankleden en comfortabeler maken

Hout op zich heeft een warme en knusse effect en het is niet moeilijk om in de gewenste vorm een kleur te brengen. Maar op een houten stokje zitten is weer wat anders dan ernaar te kijken.

Om je stoel ook echt comfortabel te maken kan je er kussens op zetten of zelfs de stoel bekleden met de stof naar keuze. Onder de bekleding kan je schuimrubber zetten die je eerst in passende stukken snijdt.

Let wel op dat je de stof recht knipt. Als je bij rechte stukken tussen de schering en inslagdraden knipt dan zit je wel goed.

Bij het vastnieten van de stof heb je een handnietpistool voor nodig. Let wel op dat de spanning van de stof overal gelijk is. Dus ga niet aan de stof trekken maar met een vlakke hand doe je de stof aanspannen en vastnieten.

Om een hele stoel te bekleden heb je een naaimachine en een beetje ervaring met naaien voor nodig. Nadat je de schuimrubber op maat hebt geknipt en vastgeniet aan de stoel kan je die bekleden. Je kunt als hulpmiddel een oude laken gebruiken, waar je eerst de patroon op gaat tekenen. Die laken zet je eerst goed en strak vastspeld om de rugleuning en om de zitvlakte heen. Met een zwarte stift teken je de vlakke stukken van de stoel op de laken, waar de bekleding moet komen.

Haal de laken van de stoel af en knip de getekende stukken uit. Deze patroon leg je dan op het stof en knip je uit met 2 cm naadtoeslag er omheen. En dan naaien maar!

Welke bouwtekening kan ik het beste gebruiken?

Let wel op bij het uitzoeken van de bouwtekening die je wilt gaan gebruiken. Het is goed als je weet dat helaas  op internet vind je  weleens bouwtekeningen die niet compleet of onduidelijk zijn. Hier kan je maar beter niet aan beginnen.

Maar met een goede bouwtekening kan je veel problemen voorkomen en het bespaart je ook tijd, energie en geld. Volg de instructies van de bouwtekening stap voor stap op. Zo weet je namelijk altijd wat je nodig hebt en waar je naar toe moet werken.

Meubels maken zonder een goede bouwtekening is niet aan te raden omdat je constructie fouten kunt maken waardoor je je hele werkstuk uiteindelijk weg moet gooien. Dit kost jou extra geld en bovendien kan je weer opnieuw beginnen. Zelfs is dit geen milieuvriendelijke manier om te klussen.

Stoel maken – Bouwtekening downloaden!

stoel maken

 

Hier vind je de Gratis bouwtekening als voorbeeld om direct mee aan de slag te gaan>>

Deze bouwtekening is afkomstig uit het bouwtekeningen pakket van Fred Schouten. Hij is al vele jaren een gepassioneerde houtbewerker en hij heeft al 10.000 bouwtekeningen gemaakt. Zijn bouwtekeningen zijn heel overzichtelijk en van goede kwaliteit. Ze worden elk met handleidingen geleverd, zodat je altijd weet wat je nodig hebt en waar je naar toe moet werken.

Ook als je een stoel wilt maken kan je hier uitstekend mee uit de voeten. Er zijn namelijk honderd variaties van bouwtekeningen over stoelen in dit pakket te vinden. Hiermee heb je dus ruime mogelijkheden om je ideale stoel te maken van de steigerhouten stoelen, kinderstoelen schommelstoelen,  helemaal tot de klassieke stoelen met fijne vakwerk.

Het hangt ervan af welke houten stoel je wilt maken, want sommige eenvoudige en minder gedetailleerde variant kan een uitstekende leerproject zijn voor  beginners zonder ervaring.

Aan de slag met de bouwtekeningen!

Stoel maken De bouwtekeningen pakket van Fred Scouten kan je downloaden na de aanbetaling. Als je in het bezit bent van de bouwtekeningen pakket van Fred, dan is geen klus meer te veel.

Met deze handige werktekeningen kan je je huis een nieuw look geven zonder dat het te veel gaat kosten. Voor elk project is er een bouwtekening of zelfs veel meer! Denk eraan dat je hier 10.000 bouwtekening in een keer in je handen krijgt.

Het enige waar je je aan moet houden is dat je de instructies van de bouwtekening nauwkeurig opvolgt. Dit zorgt ervoor dat jou project een sterke constructie heeft en mooi in elkaar zit.

Zou je toch problemen ondervinden tijdens klussen dan kan je Fred altijd om advies vragen. Namelijk krijg je levens lang gratis support bij het aankoop van dit pakket.

 

Heb je interesse in de bouwtekeningen pakket van Fred Schouten? Klik hier>>

 

Ik wens je veel klusplezier toe!

Heb je nog vragen?

Stel die hier onder!

 

 

 

 

2 gedachten over “Wil je een stoel maken van hout? Hier vind je de oplossing!

 1. Marie

  Ik heb een tijdje geleden ook wat stoelen opgeknapt die ik had gekregen van mijn ouders. Mijn plan is ook om deze te laten stofferen. Ik weet alleen niet zo goed wat het beste past bij mijn interieur. Ook moet de bekleding gemakkelijk schoon te houden zijn.

  1. Takacs Bericht auteur

   Leer is een goede alternatief voor schoon houden. En als de interieur wat drukker is of erg kleurrijk dan zou ik effen kleur kiezen. Veel succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *