Een trap maken met deze tips en hulp zal je wel lukken!

door | september 15, 2016

Trap makenOm een trap te maken kan je verschillende materialen gebruiken zoals beton, staal, steen, hout en een combinatie hiervan. De bedoeling van deze website is om de mogelijkheden door te nemen en voorbereiden van een houten trap maken.

Wil je een trap maken maar weet je niet hoe je eraan moet beginnen? Dan is het verstandig om eerst op zoek ta gaan naar een goede bouwtekening.

Let wel op als je op internet gaat zoeken. Het zijn echter niet alle bouwtekeningen geschikt voor om te gebruiken. Helaas zijn sommige bouwtekeningen incompleet of onduidelijk.

Om je bouwproject goed laten verlopen moet je de juiste bouwtekening bij de hand hebben. Hier bespaar je veel tijd, geld en energie mee. Bovendien krijg je er geen hoofdpijn van. Zo weet je weet namelijk altijd precies wat je nodig hebt en waar je naar toe moet werken.

Op deze pagina vind je een gratis bouwtekening die je direct kunt gebruiken.

Wil je een open of een dichte trap maken?

Als je zelf je eigen trap wilt maken dan is het verstandig eerst bepalen of je meer baat bij hebt bij een open of bij een dichte trap. Een open trap heeft sierlijke effecten die bijvoorbeeld je woonkamer ten goede komen. Maar dit kan weer overbodig zijn als je een trap wilt maken naar de vliering.

trap makenOpen trap

Bij een open trap ontstaan open ruimte tussen de treden zonder dat er verticale planken aanwezig zijn. Een open trap heeft een ruimtelijk effect met de voordeel ervan dat die licht doorlaat. Hierdoor ontstaan dus geen donkere hoeken.

Trap makenDichte trap

Bij een dichte trap zijn de stukken tussen de treden gesloten. Dit voorkomt dat er stof of andere dingen tussen de treden naar beneden vallen. De voordeel van een dichte trap is dat je onder de trap een kast kunt plaatsen. Hiermee benut jij dus de ruimte ideaal. Ook kan een dichte trap volledig afgesloten worden door een deur. Dit zorgt voor goede isolatie en minder last van geluiden maar tegelijkertijd houdt de zonlicht tegen.

 

 

Welke soorten trappen kun je maken?

Voordat jezelf een trap gaat maken moet je eerst weten welke trappen er zijn en welke trap de beste bij je huis past. Hier vind je een aantal soorten trappen die jezelf van hout maken kunt.

Trap met onderkwart of bovenkwart

Deze trappen hebben aan de onder of aan de bovenkant een draai van 90 graden. Deze draai kan zowel linksom of rechtsom plaatst vinden.

Een trap met een bovenkwart loopt recht als een steektrap naar boven tot de draai. En een trap van onderkwart begint gelijk met de draai van 90 graden en daarna loopt het recht omhoog. Bij allebei soorten trappen is het mogelijk om de trap open of dicht te maken.

Vlizotrap

Een vlizotrap is een uitschuifbare of opvouwbare trap, die wordt gebruikt om de vliering te betreden. Een vlizotrap buiten gebruik neemt geen ruimte in en staat zeker niet in de weg omdat je die netjes kunt inklappen en opbergen boven in de vlieringvloer.

Luie trap

In het algemeen heeft een trap een helling van 45 graden.  De hellingsgraad van een luie trap is onder de 45 graden waardoor die wat flauwer loopt. Dat betekend dat de trap minder steil is. Deze trap heeft wel veel ruimte nodig en niet erg makkelijk beloopbaar.

Rechte trap (steektrap)

Een steektrap heeft een eenvoudige uitstraling omdat die in een rechte lijn van de ene naar de andere verdieping loopt. Deze trap kan zowel in een open of een dichte variant uitgevoerd worden. Bovendien zijn alle treden even breed en alle treden hebben dezelfde form die de bewerking van verschillende materialen makkelijker maakt.

De nadeel van een steektrap is dat die lang en recht is waardoor die veel ruimte inneemt. Dit  is ook een steile trap en loopt wat lastiger dan een draaitrap.

Welke materialen heb je nodig om een trap te maken?

Ten eerste heb je geschikte hout nodig om je trap te maken. Een houten trap is gemakkelijk te bewerken en zeer goed uitvoerbaar in alle maten. Om een trap te maken, afhankelijk welke soort trap is het, gebruik je hardhout of zachthout. Bij hout kopen vind je hier een overzicht.

Verder heb je andere materialen en gereedschappen nodig. De nodige materialen kun je vinden op de bouwtekening zelf.

De antislip zorgt ervoor dat je niet uitglijdt!

Trap makenBij een trap maken moet je grote zorg dragen voor de veiligheid. Een houten trap kan al snel te glad worden en hierdoor ongelukken veroorzaken.

Om de trap veiliger te maken moet je antislip strips op de traptreden plaatsen. Er zijn verschillende soorten en materialen antislip stroken verkrijgbaar die de trap ook nog mooier eruit laten zien. Zo kan je kiezen tussen roestvrij staal, messing of rubber. Je trap bekleden met tapijt zal ook de veiligheid verhogen.

Trap maken – bouwtekening downloaden!

Trap maken

Klik hier voor de gratis bouwtekening>>

Deze bouwtekening is afkomstig van de bouwtekeningen pakket van Fred Schouten. Hij is al jaren gepassioneerde timmerman en hij heeft al 10.000 bouwtekeningen gemaakt.

Omdat hij nog steeds nieuwe tekeningen maakt wordt zijn pakket regelmatig uitgebreid met nieuw ideeën.

De bouwtekeningen van Fred zijn overzichtelijk en van goede kwaliteit. Ze zijn geleverd met een handleiding zodat je weet hoe het in elkaar zit en hoe je dit kunt maken. Dus ook als je op zoek bent voor een bouwtekening om een trap te maken vind je hier een geschikte bouwtekening.

De oplossing is voor een trap maken:

Om een stevige een veilige trap te maken gebruik je de bouwtekeningen pakket van Fred Schouten. Maar er is natuurlijk veel meer mogelijk met deze uitgebreide verzameling!

Om maar een aantal voorbeelden te noemen: bedden, tafels, stoelen, kasten, bureaus, banken, hoekbank, konijnenhok, kippenhok, hondenhok, schutting, speelhuisje, blokhut, tuinhuisje, boomhut, overkapping, carport…

Bij dit pakket hoort ook een bonus boekje, de Steigerhouten Tuinmeubelen Gids. Hier vind je heel veel bouwtekeningen speciaal uitgewerkt voor het materiaal steigerhout. Steigerhout is tegenwoordig een erg gewilde materiaal, maar meubels van steigerhout zijn nogal duur. Daarom kan deze gids een uitkomst bieden voor mensen die graag met hun handen werken.

Vanwege de makkelijke onderhoud, zijn uitstraling, sterkte en kwaliteit is steigerhout niet meer weg te denken uit ons leven. Ook als je een trap wilt maken kan je steigerhout gebruiken voor binnen en buiten.

Wil je efficiënte bouwtekeningen? Bezoek dan de website van Fred Schouten. Klik snel hier>>

Ik wens je heel veel klus plezier!

 

Freds bouwtekeningen Banner-320-50

 

 

 

 

 

2 gedachten over “Een trap maken met deze tips en hulp zal je wel lukken!

  1. Marie de Jonge

    Wij moeten ook een extra trap naar de zolder maken, omdat we deze anders hebben ingedeeld. We zijn ook aan het kijken naar de opties die het beste passen bij de stijl van ons huis. Wellicht gaan we voor een traditionele trap met loper. Dit heb ik altijd al gewild.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *