Tuinhuis bouwen kan je zelf met goede voorbereiding en met de juiste bouwtekening!

door | augustus 5, 2016

tuinhuis bouwenEen tuinhuis bouwen heeft veel redenen. Stel je voor dat je hebt bijvoorbeeld een prachtige tuin, de gras is net gemaaid en de planten zijn volop in de bloei. Met een beetje zon en een aangename warmte verlang je naar het lekkere buiten leven gevoel.

Maar dan zit je met alle spullen die je niet kwijt kunt. Zoals de gereedschappen van je tuint, de BBQ en de tuinstoelen die je in de winter het liefst wilt gaan opbergen.  Door die rommel ziet je tuin onaangenaam eruit.

Of wil je een kas maken voor je moestuintje met een bijhorende tuinhuis? Heb je een te luid huis een verlang je naar een rustige plek om te lezen of klussen? Stel je wilt een buitenkeuken niet zonder dak buiten zetten? Of heb je huisdieren die onderdak nodig hebben?

Voor al deze problemen biedt een tuinhuis een uitkomst. Een tuinhuis kan je ook nog zelf bouwen maar het is verstandig als je eerst op zoek gaat naar een goede bouwtekening.

Op internet zijn er veel bouwtekeningen te vinden. Helaas zijn ze niet allemaal even goed van kwaliteit. Sommige bouwtekeningen zijn niet compleet of zijn ze onduidelijk. Dit kan frustraties opleveren en zorgen voor een slechte resultaat.

Om je project in de goede baan te leiden moet je de juiste bouwtekeningen gebruiken. Op deze pagina vind je er één gratis, die je direct kunt gebruiken.

Aandachtspunten bij het bouwen van een tuinhuis

 1. Als je het tuinhuis in een hoek wilt plaatsen let dan op de deurpositie. In dit geval kan je ook kiezen voor een driehoek vorm en de deur schuin naar voren plaatsen.
 2. Voor een deuropening maken moet je er ten minste met 90 cm rekening houden in de geraamte.
 3. Zet de onderste balken van je tuinhuis altijd vast aan de fundering. Hiervoor zijn er ook speciale verankering in de handel verkrijgbaar. Gebruik hardhout, geïmpregneerd hout of funderingsbalken om direct op de fundering te plaatsen. Zet een schuur of tuinhuisje nooit zomaar op het zand of klei.
 4. Als je dakpannen wilt gebruiken moet je er rekening mee houden dat die erg zwaar zijn in vergelijking met andere dakbedekkers.

Hoe pak je de klus aan?

Een tuinhuis bouwen behoort tot de grotere en wat handigheid eisende projecten. Hierbij moet je zorgen voor een goede fundering en een sterke constructie. Alles begint met een goed doorgedachte idee.

 • Bepaal dus de vorm en de grootte van je schuur. Wil je ook ramen plaatsen en als het zo is waar moeten die komen? Waar zet je de deur en welke kant moet die open gaan? Wil je een stenen of een houten vloer? Deze vragen moet je beantwoorden voordat je met de uitvoering begint want dan kan je pas materialen bestellen.
 • Maak de fundering van de tuinhuis. Zonder een goede fundering kunnen deuren en ramen niet goed sluiten en diverse bevestigingspunten onder druk komen staan door verzakking.
 • Funderingsbalken plaatsen. Monteer eerst de buitenkant met de juiste dikte van slotbuiten.
 • Voor je tuinhuis maken gebruik je een geschikte bouwtekening.
 • Gebruik goede kwaliteit gereedschappen en gebruik je gereedschappen waar ze bestemd zijn. Zo zorg je voor een mooier werkstuk en dat je gereedschappen langer meegaan.
 • Lees hier de richtlijnen voor een goede afwerking>>

Welke fundering kun je gebruiken voor een tuinhuis?

Voordat je gaat funderen leg alle leidingen die onder de fundering door moeten. Zorg ervoor dat de fundering goed haaks is en gebruik een waterpas.

 1. In het geval van kiezen voor stoeptegels moet je eerst minimaal 20 cm uitgraven en dit vullen met wit zand. Voordat je het gaat betegelen moet je de zand goed aanstampen. Gebruik hierbij een trilplaat of drukroller en een waterpas. Je kunt ook alles weer nalopen als het al betegelt is. Let wel op dat grote tegels kunnen breken van machinale stampen of trillen. Om je tuinhuisje te verankeren sla enkele hardhouten palen tussen de tegels in in de grond.
 2. Na het minimaal 20 cm afgegraven grond kan je ook in een plaats van stoeptegels betonmatten of betontegels gebruiken of zelfs beton storten voor funderen.
 3. Als je kiest voor een hardhouten vloer dan moet je eerst hardhouten palen in de grond te slaan. Hier heb je vierkante grondpalen (met een punt eraan) nodig die je om de 40-50 cm afstand van elkaar moet plaatsen. De maten van de palen zijn 6×6 cm met een lengte van een halve meter. Eerst sla je de hoekpalen in de grond en dan verdeel je de ruimte ertussenin. Over de palen heen bevestig je de balken.

Goed om te weten…

Ook voor een tuinhuis bouwen  kan je terecht bij Fred Schouten voor goede bouwtekeningen. Hij heeft al 10.000 bouwtekeningen gemaakt voor de echte doe-het-zelver. 10.000 bouwtekeningen zijn een hele hoop. In ieder geval heb je  genoeg keuze ook als je aan een ander project wilt beginnen. Zo kan je bijvoorbeeld meubels, als bedden, kasten, keuken kasten, tafels, tv meubels, stoelen, banken maken. Voor een buitenklus als tuinhuis, schuur, carport, konijnenhok, kippenhok, boomhut, blokhut, schutting vind je de bouwtekeningen ook bij Fred Schouten.

Hij heeft ook speciale bouwtekeningen gemaakt voor steigerhout wat je als bonus krijgt bij je bestelling. Steigerhout is tegenwoordig heel populair vanwege zijn uitstraling, sterkte, duurzaamheid en goede kwaliteit. Het is een vaak gebruikte materiaal omdat het bijna geen onderhoud nodig heeft. Met een laagje beits kan je voorkomen dat hij na een tijd verkleurt.

Ben je een beginnende of een gevorderde klusser? Geen probleem, Fred heeft bouwtekeningen voor elk niveau.

Tuinhuis bouwen-bouwtekening downloaden

Tuinhuis bouwen

Klik hier voor de gratis bouwtekening>>

Deze bouwtekening is afkomstig van de bouwtekeningen pakket van Fred Schouten. Hij is al jaren lang een gepassioneerde timmerman. De bouwtekeningen van Fred zijn gedetailleerd, overzichtelijk en gebruiksvriendelijk.

Met de juiste bouwtekening kan je lekker aan het werk. Je weet namelijk altijd goed wat je nodig hebt en waar je naar toe moet werken.

Wil je je bouwproject succesvol afronden?

 

Freds bouwtekeningen Banner-320-50

 

Wil je een mooie tuin maar heb je geen zien om het gras te maaien? Met deze grastapijt is genieten geblazen. De website vind je op http://verzamelgids.nl/

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *