Wat zijn mijn woontips voor een goed begin?

door | augustus 11, 2018

Wat zijn mijn woontips voor een goed begin

Mijn woontips voor een goed begin zijn voor klussers die durven zelf de hef in hun eigen handen te nemen en maken hun eigen meubels. Namelijk met deze creatieve beroep kom je tot oplossingen die persoonlijk en op maat geschreven zijn en alleen in je huis komen tot leven.

Dit zijn de unieke gedetailleerde kasten, de juiste kleur geverfde tafels en stoelen, de meest comfortabele bed of de kinderkamer die glimlach tovert op de boze wangetjes.

Of wat denk je over een goed zittende tuinbank of een steigerhouten tafel waar iedereen aan kunt schuiven? De mogelijkheden zijn oneindig. Alleen jou eigen fantasie kunnen de grens trekken.

Heb ik genoeg aan een beetje fantasie?

Mijn antwoord op de vraag is dat als je geen kind meer bent zal je ook andere vaardigheden moeten ontwikkelen. Maar de eerste stap is inderdaad inspiratie opdoen. Dit kan je op verschillende manieren en plekken uitvoeren. Surf de internet af, blader door oude en nieuwe Woonmagazines door of loop de meubelzaken binnen en kijk wat er op dit moment te verkrijgen is.

Winkels hebben altijd een beperkt assortiment en volgen de mode nauwkeurig op of zijn ze zelf trendzetters. De nadeel hiervan is dat je erg beperkt wordt in de mogelijkheden. Zeker als je ook nog met de maten en verschillende andere wensen rekening moet houden. De voordeel is wel dat je weet wat er speel op dat moment.

Je kunt ook na wat zoekwerk even een samenvatting doen en een paar dagen wachten totdat je de beslissing neemt hoe je volgende project eruit moet zien. In deze rustigere tijd zal je tot nieuwe ideeën komen die je dan in de realiteit moet integreren.

Fantasie en realiteit

Haalbaarheid en realiteit

Wij kunnen nog zo veel en zo mooi mogelijk dingen bedenken maar een bed van 1,80 cm breed zal niet in een piepklein kamertje passen. Het is gewoon niet praktisch. Doe je dit toch dan zal je al snel genoeg weer zat zijn en de geliefde meubelstuk gaan dumpen om van de verdere irritaties af te komen.

Want wie heeft nou zin om elke dag meerdere keren over het bed te klimmen als je even de gordijnen open of dicht wilt doen, de ramen wilt zemen of de kamer wilt gaan luchten? Wat niet praktisch is zal geen lang leven krijgen. En dit is logisch ook want jij steekt tijd en energie in je project om ervan te kunnen genieten en niet omdat die je bloeddruk laat stijgen. Ja toch?

Oefening baart kennis

Als je nog nooit een spijker in de muur hebt geslagen dan zal je de meest eenvoudige klus onhaalbaar lijken. Zelfs de verschillende gereedschappen vormen en bos van onwetendheid. Want welke is nou om te slaan en welke dient voor draaien? In ieder geval sla niet met een schroevendraaier op de spijker en zeker niet op je vingers!

Een beginnende klusser doet er goed aan als eerst gaat oefenen op oud of sloophout. Zeker als je wilt leren hoe elektrisch gereedschap werkt moet je heel secuur aan de slag en vooral erop letten dat je geen verwondingen op gaat lopen. In deze fase is de werkstuk en de resultaat minder belangrijk.

Gaandeweg de tijd vordert zal je steeds makkelijker en sneller werken met de decoupeerzaag, schaafmachine en accu boormachine.

oefening

Wat mag het kosten?

Geld speelt een grote rol in alles wat we doen. Het kan ook een van de oorzaken zijn dat je stilstaat bij het idee van zelf dingen maken en opknappen. Namelijk alles wat je zelf kan doen heeft nog eens het voordeel dat het veel minder kost. Maar het hangt natuurlijk van een aantal dingen af.

Zo moet je bij nadenken wat voor materiaal je gaat gebruiken en waar ga je dit kopen? Duurzame hardhoutsoorten uit tropische gebieden zijn de meest exclusief maar ook de meest dure opties. Ze hebben echter de voordeel dat ze niet gaan slijten en rotten, hebben een luxe uitstraling maar ze zijn in het algemeen ook moeilijker om te bewerken.

Tegenover hardhout zijn er genoeg mogelijkheden om zachthout te gebruiken. Zachthout komt van de sneller groeiende dennen en ze zijn meestal ook makkelijker te bewerken. Het kost minder dus als je eventueel fouten maakt is de ergernis en frustratie hopelijk niet zo hoog dat je zegt: ik doe het never nooit meer!

Je kunt de kosten erg laag houden met herbruiken  van materialen. Kijk eens thuis rond in je garage of schuur! De meesten komen oude planken of pallets tegen die anders zou op de vuilnis belanden. Ook je oude meubels wat je wilt vervangen kan je verwerken en een tweede leven geven. Het is een kwestie van zagen in elkaar zetten en een nieuwe verflaagje aanbrengen. Wie zou denken dat die nieuwe tafel van je gisteren nog een bed is geweest?

Het zit er niet uit!

Wij leven in een weggooimaatschappij en dat weten wij goed ook. Tegenwoordig gaat alles de deur uit met reden of zonder. Ons brein heeft vernieuwing nodig en wat 2 jaar geleden de prachtigste werd gevonden is nu hooguit vervelend. Geen probleem als je het kunt betalen, maar eerlijk gezegd gaat het hier niet alleen over geld. Want wij maken ons allemaal schuldig tegenover iets die groter is dan onze economie. En dat is de Aarde zelf die verzuipt in commercieel vuil.

Oke? Dus niet meer weggooien wat ons lelijk lijkt zoals bijvoorbeeld geperste kastdeuren wat je niet kunt schuren en verven? daar verander je de kleur toch niet aan en deze felle blauw kan echt niet meer bij de nieuwe stijl van je huis! Daar heb je gelijk in. In sommige gevallen kan je met de beste wil niet onderuit komen dat je een aanhangwagen grof afval naar het gemeente moet brengen.

Zou je toch op een ander idee komen dan blijft er nog een optie over en dat is bekleden. Hiermee camoufleer je volledig je nieuwe werkstuk en niemand die het ziet dat de oude kastdeur verdergaat in het leven als een bijzettafel. Met bekleden aan een nieuwe identiteit komen! Dat kan ook nog een kunst zijn.

Steigerhouten bed bouwtekening

Gebruik een bouwtekening!

Als je op deze punt aankomt dan weet ja al een hoop. Je weet hopelijk dat je zelf wilt uitproberen hoe klussen bevalt? Je weet wat je wilt maken? Waar wilt je het neerzetten? Wat zijn ongeveer de maten van je project? Hoe hoog wil je gaan met de kosten? Welke materialen ga je gebruiken?

Maar hoe ga je aan de slag? Waar moet je aan beginnen? Wat is de volgorde en werkwijze? Dat zijn cruciale vragen die bepalen dat je werk slaagt of niet.

Je kunt ook zelf de wiel ontdekken en blind gaan timmeren maar uiteindelijk trek je niets meer dan een wijze les. In een plaats van dit kan je ook zorgen dat je een geschikte bouwtekening in je bezit hebt, die je stap voor stap vertelt hoe je aan een mooie resultaat komt.

Over bouwtekening gesproken heb ik hier niet een maar een stuk van 10.000! Om ervoor te zorgen dat er niets aan inspiratie ontbreekt! Deze bouwtekeningen kan je via de button bestellen en na betaling downloaden.

Dus: Wat zijn mijn woontips voor een goed begin?

Begin altijd bij het begin! Raak niet in de war en oefen zo veel als nodig is. Met passie en volhouden kan je je hele woonomgeving betoveren en in een nieuw jasje steken. Je kunt natuurlijk gekochte en gemaakte meubels en accessoires goed met elkaar combineren zo lang dat het in harmonie bij elkaar past.

Je zult zien dat als je klein begint, zoals eerst een tafeltje maken en blijft klussen zul je al gauw ook andere werkzaamheden verrichten in en buiten het huis. Verven, behangen of laminaat leggen doe je voortaan ook zelf.

Mijn tip is voor iedereen die de tijd en kans heeft: doe het voortaan zelf!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *