Zelf kast maken? Weet je hoe je het moet aanpakken? Met deze bouwtekeningen is de succes verzekerd!

door | juni 14, 2016

Zelf kast makenZelf een kast maken heeft een aantal voordelen. Een kast geeft stijl aan de kamer en tegelijkertijd ruimt die ook netjes op. Het heeft dus een esthetische en een praktische functie. Mits is die goed in elkaar gezet en afgewerkt.

Voor de stabiliteit van je kast moet je opletten dat die een goede constructie heeft. Hierbij is aan te raden om met een professionele bouwtekening te werken.

Op internet kom je soms bouwtekeningen tegen die helaas niet compleet of onduidelijk zijn. Wees dus kritisch bij het uitzoeken van een werktekening.

Het scheelt veel tijd, energie en geld als je weet hoe en waar je aan moet beginnen. Om zelf een kast te maken moet je zeker met een aantal dingen rekening houden. Zoals de maten, de materiaal en dat de kast sterk genoeg is om gewicht erin te kunnen stoppen of hangen.

Op deze pagina vind je informatie over zelf kast maken en een gratis bouwtekening als voorbeeld die je direct kunt gebruiken.

Een keuze maken voor een geschikte kast

Zelf kast makenEr zijn vele verschillende kasten in alle denkbare maten.

Zo zijn er ook bouwtekeningen voor tv kasten, voorraad kasten, kleding kasten, keuken kasten of badkamer kasten te vinden in het bouwtekeningen pakket van Fred.

  • De eerste stap is dat je bedenkt wat voor kast je nodig hebt en hoe groot moet die zijn.

Voordat je ergens aan begint moet je de beschikbare ruimte goed opmeten. Hier voorkom je mee dat je de kast te groot maakt.

  • Ook de indeling van de kast is erg belangrijk want dan kan je vanaf het begin hier rekening mee houden. Afhankelijk ervan wat je in de kast wilt bewaren, maak je hier planken, laadjes of andere hulpmiddelen vast. Je kunt natuurlijk ook een kast maken voor riemen, stoopdassen en sjaals of schoenen. Daarnaast kan je ook de maten aanpassen dat je niet onnodig een te grote kast maakt.
  • Bij de bouwtekening vind je stapsgewijze uitwerkingen om het maken van een kast.

De meeste bouwtekeningen bevatten een schets van de uiteindelijke resultaat. Dit maakt de keuze makkelijker want zo kan je gelijk zien, hoe de kast eruit zal zien als het klaar is. Aan de hand van de bouwtekeningen kan je ook ideeën opdoen voor je nieuwe project.

Werken met deze bouwtekeningen is heel efficiënt vanwege de doeltreffende aanwijzingen.

De klus voorbereiden

Als je al weet wat voor kast je precies wilt maken en heb je de juiste bouwtekening, dan is het hout kiezen aan de beurt.

  • Er zijn vele verschillende hout soorten te koop waar je een kast van kunt maken. Sommige hiervan kunnen beter tegen vochtige ruimtes dan andere.

Bij de kop van “Hout kopen” vind je een overzicht van de meest gebruikte houtsoorten en de eigenschappen.

  • Klussen zonder gereedschap is te vergelijken met voetballen zonder bal. Niet zo handig dus.

Zorg altijd voor goede kwaliteit gereedschappen, want op de lange termijn zal je hier meer geld besparen dan vaker goedkope spul kopen.

De juiste onderhoud van je gereedschappen zal je twee kanten belonen. Ten eerste gaan gereedschappen langer mee, die op de juiste wijze worden gebruikt en regelmatig worden onderhouden. Ten tweede kan je met goede kwaliteit gereedschappen betere en mooiere werkstukken maken.

  • Verder moet je denken aan aanschaffen van schroeven, spijkers of scharnieren. Ook de gebruik van eventuele handvaten of knoppen kan van sprake zijn.

Zodra je alle spullen in huis hebt, kan je beginnen met je project, zelf kast maken.

  • Volg de aanwijzingen van de bouwtekening stap voor stap op. Zelf kast maken zonder bouwtekening is niet aan te raden. Namelijk is de kans groot dat je constructiefouten zou maken en hierdoor moet je materialen weggooien. Dit is zonde voor het hout een ook voor je portemonnee. Omdat de bedoeling is van klussen juist om geld te besparen. Bovendien werken teleurstellingen niet bepaald motiverend, dus zal je met die manier weinig voldoening uit je werk halen.
  • Meubels van onbehandeld hout gebruiken is helemaal niet zo handig dus let altijd op de finishing touch.

Met de juiste afwerking en behandelen van hout zorg je ervoor dat je meubel langer meegaat en makkelijker schoon te houden is.

Zelf kast maken

Aanrader voor elk doe-het-zelver…

Een tijd geleden kwam ik de website van Fred Schouten tegen. Het is erg indrukwekkend dat hij al 10.000 bouwtekeningen heeft gemaakt en hij is nog steeds bezig om zijn bouwtekeningen pakket uit te breiden.

Hij heeft ruime ervaring met houtbewerken en maakt hij werktekeningen om er meubels mee te kunnen maken. Maar er zijn niet alleen bedden, tafels, banken, stoelen, en kasten die tussen de duizenden bouwtekeningen te vinden zijn. Ook andere onderwerpen komen aan de beurt, zoals tuinhuisjes, carport, speelhuisjes, kippenhok en konijnenhok.

Stel je voor! 10.000 bouwtekeningen in je bezit hebben! Nooit meer te tobben bij een klus en altijd weten hoe je het moet aanpakken. Dit is wat Freds bouwtekeningen pakket jou biedt.

Aan de variatie zal het niet liggen en ook niet aan de uitwerking. Namelijk zijn deze bouwtekeningen heel gedetailleerd en van goede kwaliteit.

Zelf kast maken? Bouwtekening downloaden!

Zelf kast maken

 

Hier vind je een gratis bouwtekening>>

Deze bouwtekening heeft Fred Schouten zelf gemaakt en die is geschikt van beginnende en ook ervaren doe-het-zelf projecten. Sommige doe-het-zelf klusjes zijn natuurlijk makkelijker, dan de anderen.

Door de juiste bouwtekening te gebruiken kan je dus lekker aan het werk en heb je een goed overzicht van je project. Zo weet je altijd wat je nodig hebt en waar je naar toe moet werken.

Helaas zijn er veel bouwtekeningen die niet voldoen aan de verwachtingen. Details ontbreken of de maten kloppen niet. Het is erg vervelend als je opeens vast loopt met je project of de onderdelen van de kast niet bij elkaar passen.

Neem dus geen risico’s en ga voor de zekere oplossing! Maak je kast zelf met de bouwtekeningen van Fred Schouten.

Klik hier om naar de website van Freds bouwtekeningen te gaan>>

Ik weet zeker dat je er geen spijt van zal krijgen.

Ik wens je heel veel klus plezier toe!

Freds bouwtekeningen Banner-320-50

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *