Zelf overkapping maken en een bouwtekening nodig? Klik hier!

door | september 4, 2016

Zelf overkapping makenZelf overkapping maken heeft een aantal voordelen. Je kunt namelijk goedkoper een overkapping maken die helemaal naar je zin is.

Een overkapping is een prima verlenging van je huis. Je kunt hier met alle seizoenen buiten zitten. Vanaf nu maakt het natte en koele weer geen dienst meer uit. Namelijk kan je met een kacheltje ook in de winter genieten van je overkapping.

Als je geen twee linker handen hebt dan kan je zelf aan deze project beginnen met een bouwtekening. Je doet er verstandig aan als je niet zomaar wat gaat klussen. Een overkapping heeft namelijk een sterke constructie nodig die zorgt voor een goede, stevige en mooie resultaat.

Als je op internet aan het surfen bent, kom je ook veel bouwtekeningen tegen maar let wel op want een slechte bouwtekening zal je niet vooruit helpen. Je moet kunnen om ervan uit te gaan dat alle maten kloppen en de houtverbindingen juist zijn.

Het is dus heel belangrijk, dat je de juiste bouwtekening gaat uitkiezen voor je doe-het-zelf project. Hier bespaar je tijd, energie en geld mee.

Op deze pagina vind je advies en een gratis bouwtekening die je direct kunt gebruiken.

Wat heb je nodig voor een overkapping?

Als je gebruik maakt van een goede bouwtekening dan vind je natuurlijk ook de materialen lijst, de maten en de hoeveelheid hierbij aangegeven. Maar er is altijd meer mogelijk dan alleen maar dit. Je kunt ook zelf afwijken van deze schema en kiezen voor andere houtsoorten, dakbedekkingen en de opmaak van een overkapping.

 1. In ieder geval wat voor overkapping je ook wilt, is een goede basis in de form van fundering nodig. Dit voorkomt dat de boel gaat verzakken.
 2. Voor een sfeervolle en om makkelijk schoon te houden vloer heb je de mogelijkheden tussen houten of stenen vloer. Als je een houten vloer wilt dan kan je verschillende vlonderplanken kopen zoals: hardhout, bamboe, geïmpregneerde of composiet.
 3. Ook het geschikte hout kiezen is een belangrijke beslissing. Een overkapping moet lang meegaan en veilig zijn in aller tijden. Daarom kun je beter hardhout gebruiken en/of hout beschermen tegen houtrot. Omdat tropisch hardhout erg duur is kun je ook kiezen van naaldhout. Douglas of Lariks is hier een goede alternatief.
 4. Verder moet er nog een dak op komen. Bij het kiezen van dakpannen houd er rekening mee dat ze heel zwaar zijn in vergelijking met andere dakbedekkers. Dit is een grotere belasting voor de constructie van de overkapping.
 5. Om dit te realiseren heb je gereedschappen nodig. Welke gereedschappen je moet gebruiken hangt van de klus zelf af. Gebruik een gereedschap altijd daar waar die voor gemaakt is. Onjuiste gebruik en slechte onderhoud van gereedschappen resulteert een slordige werkstuk en bovendien kan verwondingen veroorzaken.

Welke funderingen en vloeren zijn geschikt voor zelf overkapping maken?

Plaats nooit zomaar een gebouw op het zand. Om verzakking en hiermee de verzwakking van je overkapping te voorkomen moet je zorgen voor een goede fundering.

Kies voor een fundering met betonpoeren of stelanker!

Betonpoeren zijn de ideale fundering onder alle weersomstandigheden en een verstandige investering op de lange termijn. Betonpoeren zijn een veilige oplossing voor funderingen van schuur, terrasoverkapping, carports en speeltoestellen.

De voordeel van betonpoeren is dat ze in de hoogte verstelbaar zijn.

 • Voor het plaatsten van een betonpoer moet je eerst een gat graven op de gewenste plek.
 • Plaats een funderingstegel waterpas in het gat.
 • Zet de betonpoer op de tegel.
 • Voor de stabiliteit doe er snelbeton bij. Besproei het met water en laat die uitharden.
 • Hier kan je de paaldragers bevestigen.

Storten van een betonnen vloer

Een betonnen vloer is heel sterk en kan je er leidingen in verwerken. De nadeel is van beton is dat er scheurtjes kunnen ontstaan tijdens het vriezen.

 • Maak de grond egaal en stabiel. Gebruik hierbij metselzand.
 • Plaats over de gehele grond een plastic folie. Dit voorkomt dat de vocht te snel uit de beton in de grond trekt.
 • Gebruik de juiste wapeningsstaal.
 • Na aanmaken beton storten en afvlakken. Let op de droogtijd van het beton!

Betegelen met betontegels of stoeptegels:

 • Graaf ten minste 20 cm aarde eruit en vul dit met witzand.
 • Na het goed aangestampt hebben kun je het betegelen.
 • Gebruik opsluitbanden om verschuiving te voorkomen.
 • Gebruik zand om te voegen.

Hardhouten palen en houten vloer:

Toepassing is bij een instabiele of slappe grond. Het geeft honderd procent zekerheid tegen verzakking.

 • Slaa funderingspalen van 6×6 cm met de lengte ongeveer van een halve meter in de grond. Gebruik hierbij een grondboor. Begin eerst bij de vier buitenhoeken en verdeel dan de ruimte onder 40-50 cm.
 • Hier plaats je balken op waar een overkapping, schuur of tuinhuisje op komt te staan. Deze balken heten dwarsliggers en moeten waterpas geplaatst zijn.
 • Op deze balken kan je houten vloer bevestigen.

 Afwerking van hout en verlichting maken

Zelf overkapping maken is een spannende project die je helemaal kunt aanpassen aan je persoonlijke wensen, voor de beschikbare ruimte en in de stijl van je huis en tuin.

[bol_product_links block_id=”bol_5992b4ba6121e_selected-products” products=”9200000077515761″ name=”zelf overkapping maken” sub_id=”buitenverlichting” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″] Als de overkapping eenmaal staat dan is er sprake van het aanbrengen van verlichting. Zo kun je goed zien in het donker en een mooie sfeer creëren.  Maak hier gebruik van de speciale buitenverlichtingen.

Hoe duur een duurzaam het hout is wat je kiest, zal vroeg of laat de tekenen van het UW en vocht vertonen. Met andere woorden: het vergrijst. Om dit te voorkomen en ook nog een goede bescherming te bieden aan je overkapping moet je die behandelen. Deze behandeling is afhankelijk van de kleur en de uitstraling die je mee wilt geven. Kies je voor een voedzame olie of een dekkende verf of beitslaag? Om de zoveel tijd moet je deze handelingen herhalen. In ieder geval gebruik UW bestendige buiten olie, verf of beits. Lees hier meer over hout behandelen>>

Zelf overkapping maken -Bouwtekening downloaden!

Zelf overkapping maken

Deze bouwtekening is afkomstig van de bouwtekeningen pakket van Fred Schouten. Hij is al jaren een gepassioneerde klusser en heeft al 10.000 bouwtekeningen gemaakt. Omdat hij nog steeds bouwtekeningen maakt, komen er regelmatig nieuwe erbij.

Freds bouwtekeningen zijn van goede kwaliteit, overzichtelijk en gebruiksvriendelijk. Ze worden geleverd met handleidingen, zodat je weet hoe het in elkaar zit en hoe je dit kunt maken.

De voordeel van deze bouwtekeningen is dat je de aanwijzingen stap voor stap kunt opvolgen. Je hebt dus geen speciale opleiding, jarenlange ervaring en bijzondere gereedschappen voor nodig. Alle werktekeningen zijn bedoeld voor de actieve hobby klusser en zijn gewoon thuis uitvoerbaar.

Aanrader…

Ook als je zelf overkapping wilt maken kan je goed uit de voeten met deze bouwtekeningen. De keuze is enorm.

Ben je een beginner of een ervaren klusjesman? Hier vind je de professionele bouwtekening voor je volgende project!

In deze grote pakket zitten bouwtekeningen van de volgende voorwerpen: boomhut, blokhut, speelhuisje, konijnenhok, kippenhok, hondenhok, schutting, kliko-ombouw, hoekbank, bank, tafel, stoelen, tv meubel, bed, stapelbed, bureau en nog veel meer.

Voor de steigerhout liefhebbers is er ook een bonus: de Steigerhouten Tuinmeubelen Gids. Steigerhout is erg geliefd materiaal tegenwoordig. Omdat het maar weinig onderhoud nodig heeft wordt het vaak gebruikt voor binnen en buiten het huis. Zijn sterkte, duurzaamheid, uitstraling en kwaliteit maakt hem bijzonder.

Helaas zijn steigerhouten meubels aan de dure kant maar met een beetje handigheid en een goede bouwtekening maak je het lekker zelf.

Wil je je bouwproject succesvol afronden en wil je meer weten over de bouwtekeningen van Fred?

Bekijk dan de website van Fred Schouten. Klik snel hier!>>

 

Freds bouwtekeningen Banner-320-50

 

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *