Zelf tuinhuis maken? Klik hier voor een gratis bouwtekening!

door | augustus 21, 2016

Zelf tuinhuis makenAls je zelf een tuinhuis wilt maken dan heb je veel vrijheid om de vorm en de grootte van je tuinhuis te bepalen. Maar het is ook belangrijk dat je handig bent en een goede basiskennis hebt van bepaalde doe-het-zelf vaardigheden.

Het is verstandig om een kant en klare bouwtekening te gebruiken. Als je op zoek ben naar een bouwtekening dan zal je op internet er veel tegen komen. Helaas zijn ze niet allemaal even betrouwbaar.  Sommige hiervan zijn incompleet of onduidelijk. Voor je project als basis gebruik deze dus niet.

Met een goede bouwtekening bespaar je veel tijd, energie en geld. Voorkom je problemen en zorg je voor een mooie resultaat.

Op deze pagina vind je een voorbeeld bouwtekening die je direct mag gebruiken.

Voorbereiden van de klus

Voordat je met de zaag aan de slag gaat moet je eerst een goed plan hebben om deze doel te realiseren. De eerste stap is denkwerk om vast te zetten wat je precies wilt en hoe je het gaat uitvoeren.

  1. Bepaal dus de exacte plaats waar je je tuinhuis wilt neerzetten. Meet ook precies de maten op. Als je het tuinhuis in de hoek wilt plaatsen dan kan je het ook in een driehoek form maken.
  2. Nu is het tijd om je tuinhuis in gedachte een form, maat een uiterlijk te geven. Hoe er rekening mee dat je genoeg ruimte overlaat naast en rond het tuinhuis. Wil je er ook ramen inzetten en welke kant moet de deur open gaan? Ook de doelstelling van het huisje, namelijk waar die moet voldoen en wat je erin wilt opbergen is het goed om voor het oog te houden.
  3. Zorg voor een goede bouwtekening. Het is niet aan te raden om deze klus zonder bouwtekening uit te voeren, namelijk de kans is te groot dat je constructiefouten maakt en uiteindelijk moet je hout weggooien of heb je een instabiel huisje die in elkaar stoort.

Wat moet je weten over de fundering?

Plaats een schuur, blokhut of tuinhuis nooit zomaar op het zand in je tuin. Een onstabiele ondergrond zal al snel weggespoeld worden door de regen met de gevolg ervan dat je huisje scheef komt te staan. Hierdoor kan je de deuren en de ramen niet meer goed sluiten en de bevestigingspunten van het huis komen onder hoge druk staan. Om dit te voorkomen heb je een  fundering nodig. Bij een tuinhuisje heb je de volgende mogelijkheden om een fundering te maken.

Stoeptegels gebruiken:

Graaf ten minste 20 cm diep de aarde uit in de vorm en grootte van je tuinhuis. Dit moet dan met wit zand gevuld en goed aangestampt worden. Hierbij gebruik je bijvoorbeeld een trilplaat. Na het egaliseren van de vloer kun je het betegelen met tuintegels of betontegels. Gebruik afscheidingsranden om te voorkomen dat de tegels gaan verschuiven. Ten einde gebruik je voegzand om de voegen te vullen. Dit is fysiek zwaar werk maar je bespaart er ongeveer €30 – €40 per uur arbeidskosten als je dit zelf betegelt.

Beton storten

Je kunt ook kiezen van een beton ondergrond. Met dezelfde wijze dan bij bestrating kan je in een plaats van tegels ook beton gaan storten. De nadeel van beton is dat die kan gaan scheuren in de winter onder invloed van vorst.

Hardhouten palen in de grond slaan

Voor een hardhouten vloer moet je eerst hardhouten palen in de grond slaan. De maten van de palen zijn 6×6 cm met een lengte van 500 cm. Gebruik hiervoor vierkante grondpalen met een punt eraan zo gaat wat makkelijker de grond in. Sla eerst de hoekpalen in de grond en verdeel daarna de ruimte onder de ongeveer 40 cm afstand waar je ook palen kunt plaatsen. Op deze palen moet je balken bevestigen die dan de basis van de vloer gaat vormen.

Een fundering moet altijd vlak een haaks zijn gemaakt. Gebruik hiervoor een hoekwaterpas!

Wat heb je nodig voor een tuinhuis te maken?

Ten eerste is een onmisbaar component, de bouwtekening. Onderin op deze pagina vind je professionele bouwtekeningen waar je ook voor verschillende schuurtjes, tuinhuisjes of blokhutten geschikte werktekeningen zult treffen.

Dan moet je nog gereedschappen hebben, het liefst van goede kwaliteit. Het scheelt namelijk enorm in de levensduur van de gereedschappen en ook in de netheid van het bewerkte materialen als je gereedschap het goed doet. Je hebt ten minste een decoupeerzaag en een boormachine nodig als elektrisch gereedschap. Verder is het nodig om een waterpas, huishoudtrap, meetlint, spade en handzaag bij de hand te hebben.

Voor hout afwerken moet je denken aan schuurpapier, kwasten en olie, verf of beits.

Dakwerk uitbesteden? Dat kan! Vind je dakwerken specialist op http://linkspot.nl

Zelf tuinhuis maken-bouwtekening downloaden!

Zelf tuinhuis maken

 

Klik hier voor de gratis bouwtekening>>

Deze bouwtekening is afkomstig van de bouwtekeningen pakket van Fred Schouten. Hij is al vele jaren een gepassioneerde timmerman en hij heeft tot nu toe 10.000 bouwtekeningen gemaakt. Omdat hij nog steeds actief bezig is worden er regelmatig nieuwe bouwtekeningen toegevoegd aan zijn verzameling.

Wil je je bouwproject succesvol afronden?

Dan is dit een echte aanrader…

Freds bouwtekeningen pakket is een echte aanrader voor elke doe-het-zelf-er.

Ben je een beginnende of een ervaren klusser?  Met het bouwtekeningen pakket van Fred heb je altijd de nodige ontwerptekening bij de hand. Dit zijn gedetailleerde bouwtekeningen van goede kwaliteit. Ze zijn geleverd met een handleiding zodat je altijd precies weet wat je nodig hebt en waar je naar toe moet werken.

En de keuze is enorm ook qua onderwerp! Alle projecten wat je voor in je huis of voor in je tuin maken kan van hout, zit in de bouwtekeningen verzameling van Fred. In de bouwtekeningen pakket zitten er o.a. bouwtekeningen van meubels als bedden, kasten, tafels, keukenkasten, buitenkeukens, stoelen, bureaus, tv meubelen etc. Verder kan je hier bouwtekeningen vinden voor in de tuin zoals natuurlijk tuinhuis, boomhut, blokhut, schutting, kliko-ombouw, speelhuisje, carport, overkapping, hondenhok, kippenhok, konijnenhok…

Tegenwoordig is steigerhout heel populair, omdat hij bijna geen onderhoud nodig heeft en vanwege zijn sterkte, kwaliteit, duurzaamheid, en uitstraling. Bij de bestelling krijg je de “Gids van steigerhouten tuinmeubelen” als bonus erbij.

Voor verdere informatie ga naar de website van Fred Schouten>>

 

Freds bouwtekeningen Banner-320-50

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *